fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRast zarada će pratiti stopu inflacije

Rast zarada će pratiti stopu inflacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je konzervativno planirala prihode budžeta i predvidjela rast zarada u javnom sektoru koji će pratiti stopu inflacije, dok se poreske stope neće mijenjati, saopštio je ministar finansija Aleksadar Damjanović.

„Zaslugom ove Vlade koja je 30 sedmica u funkciji stvoreni su uslovi da se kroz mjere koje smo aktivno sprovodili ostvarili visok privredni rast, što nam daje dodatni prostor da sa optimizmom uđemo u narednu godinu“, rekao je Damjanović na konferenciji za novinare posvećenoj Predlogu budžeta Crne Gore za narednu godinu.

On je naveo da su maksimalno oprezno uzdržano planirali i prihode budžeta za narednu godinu, što se mora ostvariti kakav god da bude trend, osim teških premećaja.

„To konzervatvno planiranje prihoda ukazuje na to da se kroz zakone i druge mjere radi na širenju poreskog potencijala u Crnoj Gori. Štiteći žitvotni standard, predvidjeli smo rast zarada u javnom sektoru koji će pratiti stopu inflacije“, kazao je Damjanović.

On je saopštio da će naredne sedmice biti pregovori sa sindikatima o povećanju zarada, koje je, kako je dodao, ubjedljivo najveće povećanje u odnosu na svaku godinu ranije.

Damjanović je rekao da su u budžetu planirali 7,5 miliona EUR više novca za Fond za obeštećenje za građane kojima je nepravedno oduzeta imovina.

On je ponovio da očekuje podršku poslanika ne samo parlamentarne većine, nego i iz parlamentarne manjine.

Damjanović je, govoreći o zaduženju, kazao da će se zadužiti tamo gdje procijene da su uslovi najbolji.

„Emisija obveznica ne dolazi u obzir trenutno, a svaki aranžman sa svih 11 banaka u Crnoj Gori će biti od sjednice do sjednice Vlade potpuno transprentan i javan. To smatramo velikim iskorakom u odnosu kada smo imali netransparetnna zaduživanja“, rekao je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović saopštio je da su rezultati ove Vlade, bez lažne skromnosti, impresivni.

„Crna Gora prvi put u istoriji ima brudo domaći proizvod (BDP) koji će preći pet milijardi EUR, a mišljenja smo da će biti na 5,6 ili 5,7 milijardi. Prošle godine bio je 4,9 milijardi“, kazao je Abazović.

On je naveo da je rast ekonomije 7,7 odsto, a da je ovaj budžet 165 miliona EUR veći od prošlogodišnjeg i da je najveći koji je Crna Gora ikad imala.

„Prvi put imamo jednokratko linijsko povećanje plata i to u javnoj administraciji, prosvjeti, zdravstvu, dok su socijalna davanja na istorijskom maksimumu“, dodao je Abazović.

On je poručio da Vlada ostaje posvećena jednom cilju koji je emancipatorski i odgovaran za svoje građane.

„Prvi put su predviđena sredstva za povećanje penzija u iznosu od 35 miliona EUR, uvodi se dječiji dodatak za svu djecu, predviđena su sredstva za novorođenčad od sedam miliona EUR, sredstva za Alimentacioni fond od 500 hiljada EUR, kao i 65 miliona EUR više za Fond zdravstva. Mi ćemo 1. januara naredne godine imati nula EUR dugovanja u Fondu zdravstva“, precizirao je Abazović.

On je kazao da je i kapitalni budžet, ako se izuzme auto-put najveći, gdje su se našli projeki koji mogu da se realizuju a ne spisak želja.

„Skoro 50 novih projekata je i odnose se na sve opštine u Crnoj Gori“, dodao je Abazović.

On je pozvao poslanike da podrže budžet i spremni su da čuju sve predloge amandmana.

Damjanović je na pitanje novinara da porkomentariše navode predsjednika pokreta Evropa sad, Milojka Spajića, da je budžet neodrživ, kazao da je taj komentar neprimjeren.

„On je najmanje pozvan da daje takve komentare. Neko ko je nezakonito i tajno emitovao obveznice treba da priča o neprijateljima i transparentnosti Ministarstva finansija“, rekao je Damjanović.

On je naveo da je Spajić tražio od parlamenta za tekuću godinu 900 miliona zaduženja plus 500 miliona, a sada kaže da za narednu godinu ne treba nimalo zaduženja.

„Spajić zna šta su mu u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) rekli za hedžing fond, a meni su rekli da dobro „otvorim oči“ oko tog posla“, dodao je Damjanović.

Abazović je rekao da je očekivao malo više korektnosti od Spajića, koji je podržao prošli budžet sa prihodima koji nijesu bili realno planirani.

„Volim ljude koji su reformatori i koji dolaze sa novim idejama ali ako imate ogromna izdvajanja za socijalu onda se ne može nazvati neprijateljskim. To je nekorektno. Crnoj Gori ne treba nikakav populizam, već realne politike razvoja“, kazao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...