fbpx
NaslovnicaCrna GoraTokom pandemije manje Roma u predškolskom obrazovanju

Tokom pandemije manje Roma u predškolskom obrazovanju

Podgorica, (MINA) – U predškolsko obrazovanje je, tokom školske 2019/2020. godine, bilo uključeno 242 romske djece, najviše u posljednjih sedam godina, kazala je državna sekretarka Ministarstva prosvjete Milijana Vukotić Jelušić, navodeći da je tokom pandemije taj broj bio nešto manji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Vukotić Jelušić učestvuje na dvodnevnim Konsultacijama zemalja jugoistočne Evrope na temu prava romske djece i inkluzije, koja se održavaju u Atini.

“Vukotić Jelušić je navela da je u školskoj 2019/2020. godini u predškolsko obrazovanje bilo uključeno najviše romske djece u odnosu na posljednjih sedam godina (242) i da su godine pandemije učinile da taj broj bude nešto manji”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Vukotić Jelušić, Crna Gora je pilotirala i implementirala Strategiju desegregacije u školama sa primjetnim uspjehom na određenim lokacijama, povećala stopu inkluzije djece u rano obrazovanje i ukinula plaćanje naknade za upis za nezaposlene romske porodice.

Ona je rekla da je Crna Gora uvela medijatore za socijalnu inkluziju u osnovno obrazovanje u nekoliko opština, obezbijedila besplatne udžbenike za osnovno obrazovanje i organizovala prevoz romske djece do škola u četiri opštine.

Kako je navela, još je puno toga na čemu treba raditi.

“Poput povećanja broja romske djece u vrtićima, obezbjeđenja dodatne podrške za sticanje vještina pisanja i računanja u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja, i snažnije i sistematičnije podrške tranziciji ka srednjem obrazovanju koje nudi sticanje kvalifikacija potrebnih za tržište rada”, smatra Vukotić Jelušić.

Iz Ministarstva su kazali da je konferencija prilika za razmjenu iskustava i praksi u primjeni zajedničkih vrijednosti inkluzije i jednakih mogućnosti za sve članove zajednice.

“Naglašeno je da je jednakost u Evropi ugrožena i da milion ljudi (Romi) ne uživa pravo na jednakost”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, pored objektivnih problema koji nastavljaju krug siromaštva – nedovoljna uključenost u obrazovni sistem, mali procenti upisa i završetka srednjeg i visokog obrazovanja, rani brakovi i trudnoće, nedostojanstveni uslovi stanovanja, isključenost sa tržišta rada, poseban izazov predstavlja suzbijanje predrasuda i stereotipa u vezi sa romskom populacijom.

Šefica Direkcije za Rome pri Savjetu Evrope, Eleni Tsetsekou, istakla je da 90 odsto Roma ima prihode manje od nacionalnog prosjeka, većina ih zaspi gladna, a 65 odsto te populacije su mladi ljudi, odnosno djeca.

“Iza siromaštva moramo vidjeti stereotipe u vezi sa Romima. Prošenje nije stvar romske kulture, već kulture siromaštva, a pored toga djeca koja prose su i žrtve trafikinga”, istakla je Tsetsekou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije