fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU 94 slučaja preduzeće dobilo mišljenje sa rezervom

U 94 slučaja preduzeće dobilo mišljenje sa rezervom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je u posljednjih pet godina u 94 slučaja neko preduzeće dobilo mišljenje sa rezervom, saopštio je izvršni direktor Monteengro worksa (MW), Filip Radulović.

On i finansijski direktor MW-a, Jovan Gošović borave u Litvaniji na poziv tamošnjeg vladinog koordinacionog centra (GCC), odnosno tijela koje se bavi finansijskim nadzorom i strateškim razvojem državnih firmi u Litvaniji.

„Dobili smo alate i smjernice što se tiče korporativnog upravljanja, postavljanja targeta i izvještavanja o radu državnih firmi. Značajno je istaći da je u posljednjih pet godina u državnim firmama u Litvaniji zabilježen samo jedan slučaj da je neko preduzeće dobilo mišljenje sa rezervom, dok je u Crnoj Gori to bio slučaj čak 94 puta“, rekao je Radulović.

Tokom posjete domaćini su ih upoznali sa razvojnim putem tog tijela koji je započeo 2010. godine sa istom misijom i vizijom kao Montenegro works.

„Iako su počeli kao tijelo koje se bavilo analizama rezultata državnih kompanija, danas su aktivni učesnici u strateškom razvoju tamošnjih državnih preduzeća uz očekivanja da u narednom periodu postanu holding kompanija“, navodi se u saopštenju.

Da je osnivanje GCC u Litvaniji imalo pozitivan uticaj pokazuje podatak da su, od osnivanja do kraja prošle godine, prihodi državnih kompanija porasli sa 1,85 na 3,52 milijardi EUR ili 90 odsto, a neto profit sa 21 milion na 280 miliona odnosno 1,33 hiljade odsto.

U istom periodu vrijednost imovine je porasla sa 8,6 milijardi na 14,4 milijarde EUR, odnosno 67 odsto, a porasli su i prihodi u državnom budžetu sa 45,1 na 183,6 miliona EUR ili 307 odsto.

Tokom posjete Litvaniji, Radulović i Gošović sastali su se sa menadžmentom kompanije AB Klaipedos nafta, jedne od najvećih kompanija u njihovom portfoliju, i tom prilikom su se upoznali sa njihovim iskustvom pri uspostavljanju finansijskog nadzora od strane GCC-a, i benefitima zajedničke saradnje koje najviše osjećaju sami građani.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije