fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPodrška akademske zajednice građanima i građankama Ukrajine

Podrška akademske zajednice građanima i građankama Ukrajine


Podgorica, (MINA) – Urušavajući bezbjednost Evrope i temelje savremene civilizacije, Rusija je vojnom akcijom protiv jedne nezavisne države prekršila osnovna ljudska prava građana Ukrajine i povrijedila temeljne principe međunarodnog prava, ocijenila je grupa od 163 profesora i saradnika Univerziteta Crne Gore.

Oni su osudili vojnu invaziju Rusije na nezavisnu državu Ukrajinu, članicu Savjeta Evrope i OSCE.

“Stojimo čvrsto uz ukrajinske građane i građanke u njihovoj pravednoj borbi za očuvanje svoje slobode, nezavisnosti i demokratskog uređenja Ukrajine”, navodi se u pismu podrške građanima i građankama Ukrajine.

U pismu akademske zajednice sa Univerziteta Crne Gore (UCG), osuđuju se pokušaju dehumanizacije ukrajinskog naroda i osporavanja njihovog identiteta i prava na suvereno i demokratsko odlučivanje o daljem razvoju zemlje.

“U ovim teškim danima, naše misli su posebno upućene studentima, studentkinjama, kolegama i koleginicama sa ukrajinskih univerziteta” , ističe se u pismu akademiske zajednice UCG-a.

Oni su podržali njihove koleginice i kolege, studentkinje i studente ruskih univerziteta, kao i građanke i građane Rusije, koji se protive ratu i agresiji na susjednu državu i ograničavanju slobode izražavanja, svjesni dugoročnih posljedica takvog čina po svakodnevni život u samoj Rusiji.

Potpisnici pisma iz crnogorske akademske zajednice pozvali su međunarodnu zajednicu da učini sve što je u njenoj moći da se zaustavi napad na Ukrajinu.

Predstavnici crnogorske akademske zajednice pozvali su Vladu Crne Gore, i sve aktere crnogorske javne i političke scene da se jasno odrede prema ovom neprihvatljivom činu kršenja međunarodnog prava i jasno stave do znanja da je agresija na jednu suverenu i nezavisnu državu nedopustiva u 21. vijeku.

“Svi mi koji možemo treba da pomognemo javnim djelovanjem, donacijama, otvaranjem granica i domova za ukrajinske izbjeglice. Izražavamo divljenje herojskom otporu naroda Ukrajine i ostajemo solidarni, privrženi slobodi, ljudskim pravima i vrijednostima civilizovanog svijeta”, poručili su predstavnici crnogorske akademoske zajednice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije