fbpx
NaslovnicaCrna GoraDeklaracija o unapređenju dijaloga o slobodi medija u regionu

Deklaracija o unapređenju dijaloga o slobodi medija u regionu

Podgorica, (MINA) – Predsjednici parlamenata i predstavnici novinarskih udruženja iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, potpisali su Deklaraciju o unapređenju dijaloga o slobodi medija na Zapadnom Balkanu.

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) saopšteno je da su Deklaraciju potpisali i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsjednik Sindikata Radomir Kračković.

“Cilj Deklaracije jeste zajednički rad parlamenata i novinarskih udruženja i sindikata u regionu kako bi se unaprijedili uslovi rada medija i novinara/ki, poboljšala njihova bezbjednost i jačala sloboda medija”, kazali su iz Sindikata medija.

Iz te organizacije su naveli da su se potpisnici obavezali da će zajednički raditi na poboljšavanju postojeće regulative, naročito krivičnog zakonodavstva, u cilju jačanja zaštite bezbjednosti novinara/ki i kreiranja sistemskih rješenja za obezbjeđivanje sigurnih uslova za rad medijskih radnika.

Navodi se da je jedan od ciljeva i unapređenje pravne regulative u oblasti govora mržnje i širenja netolerancije po nacionalnoj, religijskoj, kulturnoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

“Podrška jačanju samoregulatornim mehanizmima i povjerenja u medije, biće jedan od ciljeva saradnje potpisnika”, kaže se u saopštenju Sindikata.

Potpredsjednik SMCG Radomir Kračković kazao je da je potpisivanje Deklaracije značajno jer pokreće dijalog o poboljšanju uslova za rad novinara/ki, ali i novinarskih standarda na Zapadnom Balkanu, od čega najveću korist mogu imati društva i građani.

On je podsjetio da je samo ove godine, SMCG registrovao 25 slučajeva napada, prijetnji, pritisaka, vrijeđanja ili ometanja novinara i medijskih radnika, što je veliki broj za zemlju sa tako malim brojem stanovnika.

Kračković je rekao da je taj negativni trend najvećim dijelom rezultat snažne društvene i političke polarizacije u Crnoj Gori.

“I u tom dijelu, parlamentarci, kao predstavnici građana ali i suprotstavljenih političkih opcija, imaju veliku odgovornost da utiču na smanjivanje produbljenih podjela, čime bi se omogućili i bolji uslovi za profesionalan rad novinara“, rekao je Kračković.

Bečić je, kako se navodi, kazao da je intencija najvišeg zakonodavnog doma u Crnoj Gori da on uistinu bude dom svih građana.

„Želim da povratimo povjerenje građana, a to ćemo uspjeti jedino u saradnji sa vama, novinarima“, poručio je Bečić.

Iz Sindikata su naveli da je planirano da se u dijalog, pored Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, uključe i druge države regiona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...