fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: DPS bojkotuje Skupštinu

Živković: DPS bojkotuje Skupštinu

Podgorica, (MINA) – Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), neće učestvovati na plenarnim zasjedanjim crnogorske Skupštine, radnim tijelima kao i u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, zbog, kako je rekao predsjednik poslaničkog Kluba stranke Danijel Živković, bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine.

Živković je objasnio da se DPS odlučio na bojkot zbog, “bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine, ne samo tokom aktuelnog zasijedanja, već i tokom svih prethodnih mjeseci”.

“Vladajuća većina je ponašanjem prethodnih mjeseci pokazala eklatantan primjer kako i na koji način za kratko vrijeme urušiti Ustav, urušiti ono što je institucionalna supstanca Crne Gore i skrenuti državu sa evropskog puta”, rekao je Živković na konferenciji za novinare.

On je istakao da su se predstavnici vladajuće većine prevarili, ako misle da će opozicija biti dekor u Skupštini, davati legitimitet za urušavanje Ustavnog kapaciteta i evropskog puta Crne Gore.

“Mi ćemo nastaviti da dolazimo u Skupštinu i obavljamo dio naših radnih zadataka, ali nećemo u nekoliko narednih dana učestvovati u radu plenarnog zasjedanja, niti radu radnih tijela”, kazao je Živković.

On je podjsetio, da je opozicija poručila da su spremni da otvore dijalog u vezi sa izborom čelnih ljudi u pravosuđu, ali da je ta ponuda odbijena.

Živković je kazao da se vladajuća većina ponaša suprotno osnovnim principima djelovanja Evropske unije (EU) da se kroz dijalog i konsenzus dođe do kvalitetnih rješenja, koja su veoma važna za vladavinu prava.

Prema njegovim riječima, bahato i bezobzirno ponašanje vladajuće većine neće ostati nezapaženo i imaće adekvatan politički odgovor.

Živković je kazao da je gruba manipulacija da navodno DPS ili njeni funkcioneri imaju razloga za strah, zato što je ovakvo zakonsko rješenje o državnom tužilaštvu usvojeno u parlamentu.

„Nema nikakvog straha, nikakve zebnje, ni kod jednog funkcionera DPS-a“, kazao je Živković

On je rekao da parlamentarna većina nije radila na izgradnji institucija Crne Gore već sve da ugrozi te institucije.

“Nećemo učestvovati u tome, da posmatramo kako se te institucije urušavaju. Ne postoji bilo kakav strah kod funkcionera DPS-a, naš rad je bio predmet posmatranja svih državnih organa”, kazao je Živković.

On je poručio da će politički odgovor DPS-a biti vrlo jasan i recizan.

“Imamo strategiju za svaki pokušaj vladajuće većine da uruši Ustav Crne Gore”, naveo je Živković.

On je rekao da je DPS odlučio za bojkot ne samo zbog zakona o tužilaštvu, već da je to „kap koja je prelila čašu“.

“Imali smo usvajanje nekih zakonskih rješenja i prije ovoga u Skupštini Crne Gore, koja nisu bila saglasna sa Ustavom, imali smo nepoštovanje procedura i poslovnika Skupštine, zbog čega smo inače i pokrenuli inicijative prema Ustavnom sudu i čekamo te odluke”, rekao je Živković.

Najčitanije