fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUblažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 USD

Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 70 USD, podstaknute ublažavanjem koronamjera u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i širom Evrope, koje najavljuje snažniju potražnju za gorivom u ljetnoj sezoni.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,63 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 67 centi višoj cijeni od 66,36 USD.

Trgovce je ohrabrilo ubrzano vakcinisanje građana protiv Covida-19 u Evropi i SAD-u, gdje je već vakcinisano više od 40 odsto odraslih osoba, prenosi Hina.

Raspoloženje podržava i ubrzani rast ekonomije eurozone u aprilu, podstaknut oporavkom dominantnog sektora usluga, pokazao je izvještaj londonske firme Markit.

“Cijene nafte skočile su u očekivanju jake potražnje, s obzirom na ponovno otvaranje zapadnih ekonomija. Svi očekuju rast potrošnje goriva i energije u SAD-u i Evropi u ljetnim mjesecima”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Analitičar Commerzbanka, Eugen Weinberg, smatra da su rastu cijena vjerovatno doprinijeli djelimično ukidanje ograničenja mobilnosti, očekivanje oporavka turizma u bliskoj budućnosti i mamac psihološki važne granice od 70 USD.

Povoljno je na cijene utjecao i veliki pad američkih zaliha.

Američki institut za naftu (API) objavio je u utorak da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale 7,7 miliona barela, prema dva tržišna izvora.

To je znatno više nego što su očekivali analitičari koje je anketirao Reuters.

Zalihe benzina pale su 5,3 miliona barela.

Ohrabrujuće vijesti iz Evrope i SAD-a ublažile su zabrinutost zbog pada potražnje za gorivom u Indiji, trećem najvećem svjetskom potrošaču nafte, koji iz dana u dana bilježi nekoliko stotina novih slučajeva zaraze Covidom-19.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 66,67 USD, što znači da je porasla 1,58 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...