fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilionski promet zahvaljujući prodaji državnih obveznica

Milionski promet zahvaljujući prodaji državnih obveznica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan pad indeksa i milionski promet zbog prodaje državnih obveznica obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj se razmatrala situacija u više crnogorskih preduzeća.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je neznatno na 734,37 poena, dok je MONEX oslabio 0,2 odsto na 10.577,61 bod.

Promet, ostvaren kroz 29 transakcija, iznosio je 6,04 miliona EUR i bio je 50 odsto veći od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu imale su državne obveznice. Ove sedmice je u dva navrata trgovano državnim obveznicama – u ponedjeljak za dva miliona EUR, a u utorak za četiri miliona.

Ojačale su akcije kompanije Mehanizacija i programat 20 odsto na 1,68 EUR, Instituta “Simo Milošević” 9,4 odsto na 30, Jugopetrola 5,4 odsto na 9,5 EUR, Luke Bar sedam odsto na 33,1 cent i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,6 odsto na 74 centa.

Iz CGES-a je ove sedmice saopšteno da je kompanija obezbijedila dodatnu energetsku stabilnost za preko 25 hiljada potrošača dijela Glavnog grada, što će doprinijeti njegovom daljem razvoju u kojem se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata.

Ukupna vrijednost radova iznosi 2,1 milion EUR.

Ove sedmice neznatno je porasla i akcija Kombinata aluminijuma (KAP) na 0,3 centa.

Kompanija Uniprom, koja upravlja KAP-om, pozvala je Upravu za inspekcijske poslove, Ombudsmana i nadležne organe da se uvjere u kojim uslovima rade i da javnosti iznesu svoje zaključke.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su apelovali na sve nadležne institucije da u okviru svojih ingerencija preduzmu neophodne korake u cilju što bržeg i efikasnijeg rješavanja svih otvorenih pitanja u vezi sa KAP-om.

Državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović, zajedno sa saradnicima, posjetila je postrojenja KAP-a u okviru redovnih aktivnosti kako bi se bolje upoznala sa načinom poslovanja kompanije.

Ona je podsjetila da je stečaj u toj kompaniji uveden 2013. godine, te da sve odluke u KAP-u sprovodi stečajni upravnik, kao i da je Ministarstvo uputilo zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da iz domena svojih nadležnosti napravi kontrolu uslova rada u kojima posluje kompanija.

O dešavanjima u toj fabrici je ove sedmice govorio i premijer Zdravko Krivokapić, koji je saopštio da KAP u stečaju nije u nadležnosti Vlade, ali da je ona pokrenula dijalog sa zaintersovanim stranama.

On je dodao da je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, u proteklih nekoliko dana vodio intenzivne razgovore sa zainteresovanim stranama – radnicima, predstavnikom Uniproma i stečajnim uptavnikom.

Ove sedmice najviše je pojeftinila akcija Barske plovidbe 18 odsto na 2,17 EUR.

Gubili su i Elektroprivreda (EPCG) devet odsto na tri EUR i Crnogorski Telekom 2,4 odsto na 1,2 EUR.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, je potvrdio da će Skupštini akcionara EPCG, koja je zakazana za utorak, biti predloženo sedam kandidata za članove Odbora direktora, među kojima je pet elektroinženjera i po jedan inženjer mašinstva i građevinarstva.

Oni će, kako je rekao, izvjesno biti izabrani, jer je država u vlasničkim pravima na nekih 99 odsto.

Kandidati za članove Odbora direktora su elektroinženjeri Milutin Đukanović, Rajko Radusinović, Marko Živković, Saša Miličić i Martin Ćalasan, mašinski ineženjer Aleksandar Dožić i građevinski inženjer Veljko Vasiljević.

Crnogorski Telekom je ove sedmice počeo da izdaje kvalifikovane sertifikate za napredni elektronski pečat ili potpis, koji se koriste u procesu elektronske fiskalizacije i neophodni su svakoj kompaniji koja izdaje račune u Crnoj Gori.

Iz Telekoma su objasnili da proces izdavanja sertifikata od podnošenja zahtjeva i potrebne dokumentacije traje najviše deset minuta. Sertifikat je, kako su dodali, validan tri godine, nakon čega je potrebno njegovo obnavljanje.

Ove sedmice je bilo riječi i o budžetu Crne Gore za ovu godinu.

Krivokapić je, u razgovoru sa novinarima povodom prvih 100 dana Vlade, najavio da će Vlada 18. marta usvojiti program rada za ovu godinu, a neposredno nakon toga i ovogodišnji Nacrt budžeta, čime će se ispoštovati zakonski rok.

Takođe, on je na događaju Otvoreno sa premijerom, koji je ove sedmice organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham), kazao da Vlada planira donošenje seta zakona u vezi sa fiskalnim ambijentom i porezima, koji imaju za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta i smanjenje sive ekonomije.

Najčitanije