fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZbog poslovne tajne ne saopštavaju podatke

Zbog poslovne tajne ne saopštavaju podatke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG), pozivajući se na poslovnu tajnu, nije saopštila da li su u njenom sistemu evidentirane dvije novčane transakcije, koje su u okviru ADMAS projekta, iz kredita Abu Dabi fonda legle na specijalni račun u Prvoj banci.

„Povodom pitanja o međunarodnim platnim transakcijama iz 2015. i 2017. godine, nijesmo u mogućnosti da dostavimo tražene podatke, jer oni predstavljaju poslovnu tajnu“, navodi se uodgovoru CBCG na pitanja Vijesti.

Oni su naveli da, u skladu sa Zakonom o platnom prometu, podaci do kojih pružalac platnih usluga dođe u toku poslovanja, a odnose se na korisnika, uključujući i podatke o njegovoj ličnosti, kao i one o platnoj transakciji i stanju i promjenama na računu, čine poslovnu tajnu i mogu se dostaviti samo u izuzetnim slučajevima propisanim zakonom.

Iz vrhovne monetarne institucije su dodali da je Zakonom o CBCG propisana obaveza čuvanja tajnosti informacija i podataka koji, u skladu sa zakonom, predstavljaju tajnu, osim u slučaju izuzetka.

Pozivanjem na ista zakonska rješenja, nije odgovoreno ni na pitanje kako je prošlo to plaćanje, preko svifta ili nekim drugim kanalom transfera novca, ko je korespodentska banka, u kojoj valuti je poslat novac, gdje je izvršena eventualna konverzija dolara u eure i ko je snosio trpškove.

Na specijalni račun u Prvoj banci, mimo sistema državnog trezora, od 50 miliona USD kredita, za koje je data držana garancija, 2015. godine je leglo 15 miliona USD, a 2017. godine 14,6 miliona.

Te podatke je u ponedjeljak saopštio ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, koji je do njih došao nakon što je sa dijela dokumenata u vezi ADMAS projekta skinuta oznaka tajnosti. On je te podatke dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kako bi se utvrdilo da li ima elemenata za proširenje istrage.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...