fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽivković: Aktuelna parlamentarna većina ne može uvesti Crnu Goru u EU

Živković: Aktuelna parlamentarna većina ne može uvesti Crnu Goru u EU

Podgorica, (MINA) – Aktuelna parlamentarna većina ne može uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju (EU), ocijenio je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković u razgovoru sa predsjednikom Odbora spoljnih poslova u njemačkom Bundestagu Mihaelom Rotom.

Iz DPS-a je saopšteno da su se sa Rotom sastali Živković i potpredsjednik te stranke Ivan Vuković.

Živković je zahvalio na kontinuiranoj podršci Njemačke Crnoj Gori u oblasti evropskih integracija.

On je istakao da DPS ostaje na liniji politika koje štite savremene tekovine crnogorskog društva, a koje se temelji na evropskom sistemu vrijednosti i u funkciji su daljeg napretka Crne Gore ka članstvu u EU.

„U tom pravcu, Živković je upoznao sa aktivnostima DPS, u okviru toga i sa sprovedenim neposrednim unutarpartijskim izborima“, navodi se u saopštenju.

On je dodao da će dalji angažman DPS-a biti usmjeren na politike čiji je cilj dalji ekonomski, demokratski i društveni razvoj Crne Gore, ali i odbrana njenog građanskog bića i evropskog puta.

„Živković je, osvrnuvši se na unutrašnje procese na političkoj sceni Crne Gore, ocjenio da u strukturama vlasti postoje subjekti koji djeluju na antievropskoj platformi, i da aktuelna parlamentarna većina ne može uvesti Crnu Goru u EU“, kaže se u saopštenju.

Vuković je, osvrnuvši se na regionalni i geopolitički kontekst koji karakterišu retrogradne nacionalističke politike, istakao da Crna Gora ima istorijsku šansu da postane prva sljedeća članica EU, ukoliko uspješno savlada buduće izazove.

On je zahvalio Njemačkoj na odnosu koji ima prema Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori.

„Rot je razmjenio stavove o poziciji ljevičarskih partija u Evropi i regionu, i pozdravio politike DPS-a koje su opredjeljene evropskom sistemu vrijednosti, što potvrđuje odnos prema članstvu u NATO i zalaganje za usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije