fbpx
6.3 C
Podgorica
December 5, 2022.
NaslovnicaCrna GoraZavršena rasprava o Predlogu zakonu o popisu stanovništva

Završena rasprava o Predlogu zakonu o popisu stanovništva

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu o Predlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, i o tome će se izjasniti naknadno.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je tokom rasprave da u Crnoj Gori trenutno ne postoji politička stabilnost za organizovanje popisa, dodajući da bi bilo realno da on bude održan u oktobru ili novembru naredne godine.

Kako je ranije saopšteno, popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Kako je saopšteno, popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

“Izuzetno, ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim uobičajeno govori, upisuje se odgovor „Ne želi da se izjasni“”, kaže se u predloženom zakonu.

U Demokratskoj partiji socijalista smatraju da je popis je, za dio crnogorskog parlamenta, isključivo politički alat za poništavanje građanske Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije