fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakonom precizirati nedoumice u vezi sa drugim krugom predsjedničkih izbora

Zakonom precizirati nedoumice u vezi sa drugim krugom predsjedničkih izbora

Podgorica, (MINA) – Praktične i pravne nedoumice u vezi sa drugim krugom predsjedničkih izbora treba zakonom precizirati, poručili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koji je pripremio 35 preporuka za izbornu reformu.

Iz te nevladine organizacije saopštili su da je u Crnoj Gori ove godine izbor predsjednika odlučen u drugom krugu izbora, prvi put nakon obnove nezavisnosti i tek treći od uvođenja višestranačja.

„Zakon o izboru predsjednika Crne Gore usvojen 2007. godine se primjenjivao prvi put za drugi krug izbora, pri čemu je uočena nedostatna regulacija drugog kruga, koji je tretiran kroz samo tri kratka člana zakona“, rekli su iz CDT-a.

U toku izbornog procesa, kako su kazali, pojavile su se brojne praktične i pravne nedoumice.

„One su se odnosile na rokove za izborne radnje, uticaj prigovora i žalbi na proglašenje rezultata prvog i održavanje drugog kruga, sastav organa za sprovođenje izbora i prava opunomoćenih predstavnika u drugom krugu, mogućnost akreditovanja posmatrača“, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su rekli da je Državna izbora komicija te nejasnoće uspješno rješavala i kroz zaključke i uputstva stvarala pravnu praksu.

„Ta rješenja u okviru predstojeće izborne reforme treba da budu iskorišćena i inkorporirana u izborno zakonodavstvo, u cilju zaokruživanja pravnog okvira za drugi krug izbora“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije