fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS: Zakasnio pokušaj kompromisa MCP

DPS: Zakasnio pokušaj kompromisa MCP

Podgorica, (MINA) – Odluka Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) da ustoličenje Joanikija protekne bez okupljanja njima bliskih vjernika, nedovoljan je i zakasnio pokušaj kompromisa, ocijenjeno je na sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije su ponovili da će 5. septembra biti na Cetinju i pozvali Vladu i predstavnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) i MCP da još jednom razmisle i poslušaju ono što je, kako su rekli, volja građana, i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i vjerski objekat.

Na sjednici predsjedništva DPS-a je ocijenjeno, da je Crna Gora u produženom periodu, a intenzivno u posljednjih nekoliko godina, na udaru “najogavnije političko-medijske kampanje” koja se vodi iz Srbije.

“A čiji autori imaju samo jedan naum, a to je da našu državu i građane potčine sebi i svojim megalomanskim retrogradnim ideološkim ciljevima koje personifikuje krilatica „srpski svet“, kazali su iz DPS-a.

Oni su rekli da su izgovarane riječi proteklih godina dobile “prirodnu reakciju crnogorskog naroda”.

“Da „Crnogorke i Crnogorci ne postoje“, „da su izmišljena nacija“, „šaka jada“ – čiji su promoteri bili i čelnici Srpske crkve, kao i postupci sa namjerom da se ponize pripadnici crnogorske nacije a njihova država omalovaži, izazvali su prirodnu reakciju slobodnog crnogorskog naroda”, kazali su iz DPS-a.

Zbog toga, kako kažu, i ne čudi stav građana Cetinja koji ne žele da se u njihovom gradu odigra, kako su ocijenili, konačni čin poniženja Crne Gore i njenih građana.

“Na takav stav nedvosmisleno upućuju i Zaključci Skupštine Prijestonice koji su usvojeni velikom većinom, te Predsjedništvo poziva nadležne državne organe da isti budu i sprovedeni i da time svi društveno-politički akteri na jasan način pokažu da im je stalo do mira i napretka Prijestonice”, rekli su iz DPS-a.

Oni su kazali da duboko vjeruju da će građani tog dana na Cetinju mirno, na civilizovan način iskazati svoj protest.

“Svi koji insistiraju da se ustoličenje održi na Cetinju protiv volje njegovih mještana, trebalo bi da znaju da se time nepopravljivo produbljuje animozitet građana prema onima koji će i poslije 5. septembra boraviti u tom gradu i službovati u Cetinjskom manastiru”, poručili su iz DPS-a.

Zato je, ocijenili su iz DPS-a, jasno da ako je nekome zaista do mira na Cetinju, taj u ovom trenutku, kako su rekli, ne bi insistirao na okupljanju glavnih izvođača „srpskog sveta“ u gradu pod Lovćenom.

Predsjedništvo DPS je, kako se navodi u saopštenju, konstatovalo da u trenutnoj situaciji ta partija nije mogla ostati po strani i “nijemo posmatrati realizaciju nauma nacionalista iz vrha vlasti države Srbije koji žele da ispune ono što pojedinim monarhistima i kasnije Slobodanu Miloševiću nije pošlo za rukom”.

A to je, kako su rekli, da stave slobodarsku Crnu Goru, Cetinje, Lovćen, Orlov krš i Cetinjski manastir pod svoju čizmu.

“Naš potez je samo mirna, građanska reakcija na sve te propale, ali očito još neuništene retrogradne ideje”, dodali su oni.

Iz DPS-a su ponovili da ostaju pri ranije saopštenom stavu da će u nedjelju biti na Cetinju uz građane tog grada i, kako su rekli, dostojanstveno i civilizovano braniti sve one viševjekovne tekovine i “teškom mukom” stečeno pravo na svoju državu i slobodu.

U saopštenju su kazali da je na sjednici Predsjedništva zaključeno i da samo miran protest može donijeti još jednu pobjedu “nad domaćim i uvezenim nacionalistima” koji su 5. septembar već upisali kao datum pokoravanja Crne Gore.

“Dokazaćemo im tog dana brojnošću i na dostojanstven način da su sada, ciljajući Cetinje, sebe precijenili”, poručili su iz DPS-a.

Predsjedništvo te stranke ukazuje da je predstojeći najavljeni vjerski skup na Cetinju događaj, kako su rekli, nepodnošljivo visokog rizika i da će odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident snositi Vlada Crne Gore i njeni organi.

“Želimo da vjerujemo da će nadležni organi realno sagledati sve činjenice i izazove koje čin ustoličenja može imati po budućnost Crne Gore”, rekli su iz DPS-a.

Na sjednici je, kako su kazali, jednoglasno zaključeno da je odluka MCP da ustoličenje protekne bez okupljanja njima bliskih vjernika, “nedovoljan i zakasnio pokušaj kompromisa”.

Posebno brine, kako su rekli iz DPS-a, što sa adresa koje promovišu, “srpsku crkvu”, i dalje stižu, kako ocjenjuju, vrlo uznemirujuće poruke negiranja svega što je crnogorsko.

“A afirmišu vrijednosti koje nikada nijesu pripadale Crnoj Gori i Crnogorcima poput poziva na nasilje, širenje vjerske mržnje, pa čak i obračuna sa ženama”, dodali su iz DPS-a.

Oni su pozvali nadležne i SPC da poslušaju volju većine građana Cetinja.

“Predsjedništvo DPS poziva predstavnike Srpske crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore da još jednom razmisle i poslušaju ono što je volja građana, skoro svih Cetinjanki i Cetinjana, i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i vjerski objekat”, kaže se u saopštenju DPS-a.

Iz te partije apelovali na sve političke partije i javne djelatnike da u nastupajućim danima daju maksimum kako bi se smirile tenzije, kako bi u miru, dijalogu i toleranciji riješili sve postojeće kompleksne bezbjedonosne izazove.

“Predsjedništvo DPS duboko vjeruje da naši članovi i simpatizeri neće učiniti nijedan potez ili čin koji bi doveo u pitanje mir i sigurnost naših građana, jer smo sa njima uspjeli da sačuvamo mir u Crnoj Gori u slično izazovnim vremenima krajem devedesetih godina i početkom ovog vijeka”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije