fbpx
NaslovnicaCrna GoraZabranu ulaska Belivuku ukinuli Baković i Lazović

Zabranu ulaska Belivuku ukinuli Baković i Lazović

Podgorica, (MINA) – Zabranu ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi ukinuli su Enes Baković i Zoran Lazović, saopštio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da situacija vezana za Belivuka više ne može da bude pod velom tajnosti, i naglasio da je sektor bezbjednosti završio ono što je bio njegov dio posla.

Prema riječima Abazovića, grupa oko Belivuka je dolazila u Crnu Goru dok je imala zabranu ulaska, i tada su počinjeni monstruouzni zločini.

„Nakon toga smo saznali da da je neko skinuo zabranu, i da su navodno imali određene pozive iz Srbije da bi bili praćeni na terotoriji Crne Gore“, dodao je Abazović.

On je podsjetio da Crna Gora na sve moguće načine traži da joj Srbija izruči Svetozara Marovića, a da ljudima sa takvim kriminalnim begraundom, kao što je Belivuk, na jedan poziv bivši menadžment Uprave policije odobrava da ulaze bez problema.

“Mi smatramo da je to protivzakonito, i pokrenuli smo određene procedure prema svima“, rekao je Abazović.

On je pohvalio Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici jer je djelovalo odmah nakon prijave državnog sekretara u MUP-u Rada Miloševića.

„Sada je vrlo jasno ko je naredio skidanje zabrane. Došli smo do dva imena, to su Baković i Lazović, i neka Specijalno državno tužilaštvo utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio“, istakao je Abazović.

Kako je naveo, što se tiče aktivnosti SDT-a, one su poznate i u prethodnom periodu.

„Kako je moguće da je SDT za par sati preuzelo predmet u rekordnom roku od Osnovnog tužilaštva? Potpuno je u redu da se predmeti preuzimaju, ali se to radi u rekordnom roku, zato što se radi o ljudima koji su u kumovskim vezama sa specijalnim državnim tužiocem“, naveo je Abazović.

Kako je kazao, dio parlamentarne većine koji nije spreman da se dese promjene u Tužilaštvu treba da zna da na posredan način štiti kriminalne organizacije.

„Mi sa ovakvom tužilačkom organizacijom ne možemo da riješimo najveće slučajeve koji se dešavaju u Crnoj Gori, ali to ne znači da nećemo u svakoj situaciji pokazati agilnost, kao izvršna vlast, u okviru ingerencija koje imamo“, poručio je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović poručio je da ništa neće biti tajno i da će se nadzor vršiti u punom obimu.

„Sve ćemo otvoriti, nema privilegovanih, nema zaštićenih“, kazao je Sekulović.

On je istakao da MUP radi na strategiji transnacionalnog organizovanog kriminala koja podrazumijeva jedinstvo i koordinaciju.

„U ovakvim slučajevima dokazujemo i pokazujemo da je nemamo i da je nijesmo imali“, rekao je Sekulović.

On je istakao da se protiv organizovanog kriminala mora djelovati jedinstveno, a ne kao sistem koji ratuje između sebe.

„Ovo nije dobro i mi ćemo ovo da promijenimo. Dajemo garancije da ono što je važilo do juče više neće važiti. Od danas važe druga pravila, ovaj organ će biti otvoren i transparentan sa jasnim nadzorom“, poručio je Sekulović.

Milošević je rekao je zabrana ulaska Belivuku skinuta suprotno važećim propisima.

On je kazao da zabranu ulaska vođi ili članu kriminalne grupe ne može da ukine ukine ni kolegijum Uprave policije, ni pojedinac, a pogotovo to ne može biti urađeno na usmeni zahtjev bilo koje druge države.

Milošević je objasnio da je Zakonom o strancima jasno propisana procedura kako se stavlja zabrana i kako se skida.

“Mi sad jasno znamo da je Baković naredio usmeno, što je takođe dokaz jasne zloupotrebe”, rekao je on.

Milošević je objasnio da je od direktora Policije Srbije dobio zvaničan odgovor da oni nijesu tražili ukidanje zabrane, i da su pokrenuli postupak da to utvrde.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije