fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa unapređenje crnogorskog pravosuđa dva miliona EUR

Za unapređenje crnogorskog pravosuđa dva miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Projekat vrijedan dva miliona EUR, čija je realizacija počela 1. marta ove godine, značajno će doprinijeti poboljšanju pravosudnog sistema Crne Gore, u skladu sa evropskim standardima i praksama, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

Iz Ministarstva pravde saopštili su da je na sastanku Milovića sa direktoricom Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, Mihaelom Tilatin, zaključeno da će projekat biti usmjeren na nekoliko ključnih oblasti u crnogorskom pravosuđu.

Sastanak je, kako su naveli iz tog resora, održan povodom nedavnog potpisivanja ugovora o finansiranju i sprovođenju projekta “Poboljšanje kapaciteta i spremnosti crnogorskog pravosuđa za EU integracije”.

Iz Ministarstva su rekli da će realizacijom ugovora biti poboljšana efektivnost sudskog sistema u Crnoj Gori u skladu sa pristupnim kriterijumima EU, uključujući i unapređenje institucionalnih kapaciteta i optimizaciju procesa unutar pravosudnih institucija.

Kako su kazali, aktivnosti predviđene ugovorom podrazumijevaju i pripremu za unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) infrastrukture, ali i izradu projektne dokumentacije za izgradnju prioritetne infrastrukture, odnosno Pravosudnog kompleksa.

Iz Ministarstva pravde su naveli da je na sastanku predstavljena ideja i vizija formiranja Pravosudnog kompleksa, kao i do sada preduzete aktivnosti tog resora i Vlade na pripremi tog projekta.

“Dogovoreno je da se odmah pristupi formiranju tima za analizu potreba i izradu programskog zadatka za Pravosudni kompleks u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će biti nastavljena i podrška projektu unapređenja IKT infrastrukture u pravosuđu, dok će UNOPS, koristeći svoje ekspertske resurse, uraditi analize neophodne za razvoj projekta Nacionalnog centra za upravljanje dokazima, što predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva pravde i Vlade.

“Na sastanku je zaključeno da partnerstvo između Ministarstva i UNOPS-a potvrđuje nepokolebljivu posvećenost unapređenju crnogorskog pravosudnog sistema i pravosudnih institucija, kako kroz izgradnju novih objekata i povećanje nivoa bezbjednosti, tako i uvođenje savremenih tehnologija”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je to temeljni uslov za izgradnju efikasnog i transparentnog pravosudnog sistema, koji je sposoban da odgovori na potrebe građana.

Milović je zahvalio UNOPS-u i EU na podršci i saradnji i naglasio da se raduje uspješnoj realizaciji tog važnog projekta, koji će, kako je dodao, značajno doprinijeti poboljšanju pravosudnog sistema Crne Gore, u skladu sa evropskim standardima i praksama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije