fbpx
NaslovnicaCrna GoraVučević se pridružio kampanji Birajmo šta gledamo

Vučević se pridružio kampanji Birajmo šta gledamo

Podgorica, Bar, (MINA) – U Crnoj Gori svako drugo dijete u posljednjih godinu nije prisustvovalo nijednom sportskom događaju, a djeca uzrasta od 12 do 17 godina u prosjeku dnevno provode osam sati ispred ekrana, pokazalo je istraživanje u okviru kampanje Birajmo šta gledamo.

Iz UNICEF-a je saopšteno da se poznati crnogorski košarkaš i NBA zvijezda Nikola Vučević pridružio kampanji medijske pismenosti Birajmo šta gledamo, koju od prošle godine sprovode ta organizacija i Agencija za elektronske medije.

Vučević je podsjetio na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja te kampanje, koji pokazuju da svako drugo dijete u Crnoj Gori u posljednjih godinu nije prisustvovalo nijednom sportskom događaju, kao i da djeca uzrasta od 12 do 17 godina u prosjeku dnevno provode osam sati pred ekranima.

„Odlučio sam da podržim kampanju Birajmo šta gledamo, jer kao sportista i dijete koje je odraslo na sportskim terenima, znam koliko je sport važan za razvoj djece. Nije samo u Crnoj Gori, već je u cijelom svijetu prepoznat problem da djeca provode mnogo vremena pred ekranima i mislim da je sjajna stvar što je UNICEF pokrenuo ovu kampanju i svim srcem je podržavam,“ poručio je Vučević.

On već drugu godinu zaredom organizuje kamp za mlade košarkaše u Baru i na taj način želi da podstakne razvoj sporta i sportskih aktivnosti za djecu i mlade u Crnoj Gori.

Vučević je istakao da je ključno da roditelji usmjeravaju djecu da se aktivno bave sportom, kako zbog zdravlja, tako i zbog razvoja socijalnih vještina.

„To je i cilj kampa koji organizujem – da se djeca druže, upoznaju nove drugare, steknu iskustva koja će zauvijek pamtiti. Ja sam, na primjer, sve najbliže prijatelje stekao kroz sport, i to iz najmlađih dana i smatram to najvećim bogatstvom,“ kazao je on.

Vučević je pozvao privatni sektor da pomognu sportskim klubovima da obezbijede djeci adekvatne uslove da mogu da se bave sportom.

„Mislim da bi to bila sjajna stvar, jer omladina Crne Gore je budućnost Crne Gore,“ poručio je Vučević.

Mladi košarkaši iz svih crnogorskih opština već tri dana su na kampu u Baru.

U razgovoru sa mladim reporterima kampanje medijske pismenosti poručili su svojim vršnjacima da je mnogo bolji osjećaj igrati košarku offline – na terenu, nego online – putem igrica.

Polaznik košarkaškog kampa, Dimitrije Milić, iz Bijelog Polja, kazao je da mu je čast što je imao priliku da na tom kampu uči od NBA igrača.

„To što igram košarku mi mnogo znači. Stekao sam puno prijatelja, naučio šta znači timska igra i svima bih preporučio da umjesto kompjutera uzmu loptu i izađu na teren,“ rekao je Milić.

Mladi košarkaš iz Bara, Petar Kosović, koji je i prošle godine učestvovao na kampu koji organizuje Vučević, ističe da je tako stekao neprocjenjiva životna iskustva.

„Košarka je zanimljiv sport, dinamičan, i vjerujte da je mnogo ljepše šutirati loptu sa drugarima dva sata nego isto toliko vremena sjedjeti u fotelji i tipkati na telefonu,“ naveo je on.

UNICEF-ov volonter, mladi reporter Danilo Bulatović, zadovoljan je što je imao priliku da se sretne sa Vučevićem.

„Imajući u vidu da se bavim košarkom godinama, čast mi je bila da vidim vrhunskog sportistu poput Vučevića kako nalazi vrijeme da se posveti djeci i mladima Crne Gore i podrži našu kampanju. Smatram ga sjajnim uzorom za nas mlade i vjerujem da će njegov glas doprijeti do roditelja i djece Crne Gore i podstaći ih da idu na sportske događaje i bave se sportom“, kazao je Bulatović.

Kampanja medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”
započeta je u februaru prošle godine i do sada je za nju čuo svaki drugi građanin Crne Gore.

Cilj kampanje je podsticanje razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanje kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Najčitanije