fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlast pokušala opstrukciju Odbora za izbornu reformu

Vlast pokušala opstrukciju Odbora za izbornu reformu

Podgorica, (MINA) – Vlada je, pokušajem usvajanja Odluke o kriterijumima za državljanstvo i Zakona o registrima prebivališta i boravišta, planirala ne samo da sprovede izborni i etnički inženjering, već i da naruši rad Odbora za izbornu reformu, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Poslanica te stranke Draginja Vuksanović Stanković kazala je da takav zaključak jasno proizilazi iz činjenice da je Odlukom o obrazovanju Odbora jasno naznačeno da će se to tijelo baviti pitanjima zakonskih rješenja prebivališta i boravišta, kao i samog državljanstva.

„Namjera da ova pitanja uredi iza leđa Odbora još je jedan u nizu primjera netransparentnog, neozbiljnog i štetnog pristupa ove Vlade, ovoga puta u veoma ozbiljnoj materiji izbornog zakonodavstva gdje postoji ionako visok stepen nepovjerenja između različitih političkih subjekata“, ocijenila je Vuksanović Stanković.

Ona je podsjetila da je nova vlast, zajedno sa opozicijom, formirala skupštinski odbor sa jasnim zadatkom bavljenja, između ostalog, i materijom prebivališta i državljanstva.

Istovremeno je, kako je navela, kroz Vladu ušla u proceduru usvajanja gotovih rješenja u toj oblasti, inače po svojoj sadržini veoma štetnih, opasnih i diskriminatornih, zbog čega su i imale za posljedicu opravdane proteste i revolt građana.

„Kada sve ovo uzmete u obzir, pitanje je da li se radi o lošoj namjeri ili potpunoj pogubljenosti odnosno diletantizmu Vlade, ili je, što je najrealnije, u pitanju i jedno i drugo“, kazala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, predstavnicima nove vlasti nije prvi put da jedno pričaju, drugo misle a treće rade, a da u konačnom važne teme tretiraju bez bilo kakvog dijaloga i konsultacija na što ih stalno podsjeća i EU.

„Čak je među njima samima toliki stepen “povjerenja” i međusobnog “poštovanja” da su i oni koji ih politički podržavaju frapirani tolikom količinom neozbiljnosti koju dnevno pokazuju“, dodala je Vuksanović Stanković.

Iz SDP-a su pozvali vlast da pokaže elementarnu ozbiljnost, da konačno odustane od unilateralnih rješenja u ovim osjetljivim oblastima i da se stvore uslovi da se o svemu tome raspravlja na Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, onako kako je i predviđeno i planirano.

„Dakle, dijalogom na evropski način, a ne pravnim i institucionalnim nasiljem“, zaključuje se u saopštenju Vuksanović Stanković.

Najčitanije