fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada usvojila novu listu ljekova

Vlada usvojila novu listu ljekova

Podgorica, (MINA) – Vlada je usvojila novu listu ljekova, na kojoj se nalazi 16 novih medikamenata koji se koriste u terapiji neuroloških, infektivnih, autoimunih, onkoloških i drugih oboljenja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora su kazali da je nova Odluka o utvrđivanju osnovne i doplatne liste ljekova usvojena na današnjoj sjednici Vlade.

Lista je, kako su naveli, proširena za 16 novih ljekova koji se koriste u terapiji neuroloških, infektivnih, autoimunih i onkoloških, ali i drugih oboljenja.

„Na novoj listi sada su dostupne dodatne terapijske opcije za liječenje lupusa, multiple skleroze, karcinoma dojke, pluća i prostate, zatim za lječenje leukemije, astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, HIV infekcije, kao i suplementna terapija za pacijente koji se nalaze na dijalizi“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su, takođe, od sada dostupna i dva nova rezervna antibiotika, koji se koriste u terapiji komplikovanih infekcija.

„Redovnim ažuriranjem liste ljekova unapređuje se pružanje zdravstvene zaštite uz obezbjeđivanje savremenih terapijskih opcija koje obuhvataju kvalitetne, efikasne i bezbjedne ljekove, a koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osuguranje“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je, shodno uredbi o kriterijumima za stavljanje lijeka na listu ljekova, planirano usvajanje još jedne liste ljekova do kraja godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sainc pobijedio u Meksiku

Podgorica, (MINA) - Vozač Ferarija Karlos Sainc pobjednik je Velike nagrade Meksika, 20. trke...