fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada garant poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda

Vlada garant poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda

Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada je opredijeljena da ostane garant poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, među kojima i prava na slobodu vjeroispovijesti, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na sastanku sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom.

Krivokapić se sa Jeronimom sastao u Atini, tokom zvanične posjete Grčkoj.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je kazao da veliki dio građana Crne Gore danas proslavlja veliki praznik, Svetog Vasilija Ostroškog i da je srećan što tu radost danas dijeli sa predstojateljem Grčke pravoslavne crkve.

„Krivokapić je Jeronima informisao o statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori i kazao da je Vlada opredijeljena da ostane garant poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, među kojima i prava na slobodu vjeroispovijesti“, kaže se u saopštenju.

On je podsjetio da je Skupština u januaru usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je, kako je kazao, unaprijeđena pravna sigurnost, uvažavajući pravni i istorijski kontinuitet tradicionalnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

„Cilj Vlade kojom predsjedavam jeste da eliminiše negativnu praksu diskriminacije i nejednakosti, i da promoviše slobodu i suštinsku jednakost vjerskih zajednica u njihovom djelovanju” kazao je Krivokapić.

On je dodao da će Vlada uskoro potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori.

Jeronim je, kako se navodi u saopštenju, u svojoj dobrodošlici istakao je da je Crna Gora prelijepa zemlja i da je posebno radostan što je Krivokapić danas u Atini.

„Vaša zemlja dala je ovom svijetu velike i značajne ličnosti, kako kroz istoriju tako i u današnjim vremenima, ličnosti koje su oživljavale, njegovale i čuvale pravoslavnu tradiciju. Želim da izrazim posebna osjećanja i bratsku ljubav koju grčki narod gaji prema vama i vašoj zemlji“, istakao je Jeronim.

On je kazao da ga raduje što Crna Gora ide putem Evropske unije (EU).

„Crna Gora se sa pravom priprema da bude članica EU i da se na takav način dinamično okrene ka budućnosti. Želim vam da uspješno obavite sve što ste planirali, da ostvarite značajan progres Vašem narodu i Vašoj državi”, naglasio je Jeronim.

Najčitanije