fbpx
NaslovnicaCrna GoraVisoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja u pristupanju

Visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja u pristupanju

Brisel, (MINA) – Visoke političke tenzije i polarizacija doveli su do zastoja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je u Izvještaju Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP) koji je usvojen danas.

Za izvještaj, čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula, glasao je 51 poslanik Odbora, dok su tri bila protiv i tri uzdržana.

Poslanici EP pohvalili su dugogodišnju posvećenost Crne Gore integraciji u EU, koja i dalje ima visok nivo podrške javnosti.

Oni su, ipak, naveli da su neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga odložili napredak u reformama u vezi sa EU, i gurnuli Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

U izvještaju, koji je objavljen na sajtu EP, naglašena je hitna potreba za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama u vezi sa EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Navodi se da poslanici EP primjećuju poboljšanje u prevenciji korupcije, pozdravljaju pozitivne napore u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta.

Oni su pozvali Crnu Goru da razvije sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu žrtava.

Poslanici EP pozdravili su nastavak potpunog usklađivanja cnogorske politika sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sankcije usvojene nakon ruske agresije na Ukrajinu.

U izvještaju se, takođe, prepoznaje strateško savezništvo Crne Gore sa EU i osuđuje svaki pokušaj vlasti u zemlji da dovede u pitanje njeno članstvo u NATO-u.

Navodi se da su poslanici EP ozbiljno zabrinuti zbog malignog stranog uplitanja, pokušaja destabilizacije, hibridnih prijetnji i kampanja dezinformacija od stranih aktera u Crnoj Gori, naročito onih koje dolaze iz Rusije, Kine i Srbije.

Poslanici EP su, imajući u vidu dosadašnju zaduženost Crne Gore prema Kini, pozvali vlasti da smanje ekonomsku zavisnost od te države.

Oni su pozvali Crnu Goru da nastavi da koristi Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan i Inicijativu EU “Global Gateway” u cilju pronalaženja zelenije i transparentnije alternative za finansiranje infrastrukturnih projekata.

Poslanici EP izrazili su zabrinutost zbog duboke političke polarizacije u crnogorskom medijskom okruženju i nedostatka nezavisnosti javnog emitera.

Apeluju se na Crnu Goru da do kraja ove godine izvrši popis stanovništva i stanova koji je odavno zakazan, bez ikakvog političkog uplitanja i prebrojavanja svih priznatih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili krivičnog gonjenja.

Picula je rekao da je izvještaj, posljednji u ovom parlamentarnom mandatu i da baca svjetlo na velika unutrašnja politička previranja u Crnoj Gori i još jednu godinu stagnacije na putu zemlje ka članstvu u EU.

“Poslanici EP očekuju što je prije moguće formiranje proevropske vlade, koja će jasno i nedvosmisleno podržavati evropske politike i vrijednosti, u skladu sa očekivanjima značajne većine građana zemlje”, kazao je Picula.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije