fbpx
NaslovnicaCrna GoraVeliki društveno-politički izazovi za budućnost Crne Gore

Veliki društveno-politički izazovi za budućnost Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ove godine Dan državnosti dočekuje u okolnostima velikih društveno-političkih izazova za budućnost države, ocijenili su iz Matice crnogorske, navodeći da retrogradne politike ugrožavaju vrijednosti na kojima se temelji crnogorski nacionalni i državni identitet.

Iz Matice crnogorske su čestitali građanima 13. jul – Dan državnosti, dodajući da je to datum koji simbolizuje jedinstvo, zajedništvo i hrabrost koje je plebiscitarno pokazano u istoriji crnogorskog naroda 1878. i 1941. godine.

Kako su kazali, u tim prelomnim događajima izboreno je suvereno pravo kojim je zagarantovano crnogorskom narodu da samostalno upravlja svojom sudbinom.

“Ovaj Dan državnosti dočekujemo u okolnostima velikih društveno-političkih izazova za budućnost Crne Gore, koje od današnjih generacija zahtijevaju razborit i odlučan, na tradicionalnim crnogorskim vrijednostima utemeljen odgovor”, navodi se u čestitki.

Matica crnogorska, kako se dodaje, od osnivanja je bila jezgro otpora retrogradnim politikama kojima je Crna Gora bila izložena.

“A danas iste snage, samo u drugim formatima, ugrožavaju vrijednosti na kojima se temelji crnogorski nacionalni i državni identitet”, naveli su iz Matice crnogorske.

Oni su istakli da zato Dan državnosti treba da bude povod za otvoranje nove stranice crnogorske istorije, da se objedine svi ljudski kapaciteti u Crnoj Gori i iseljeništvu i stvori novi optimizam.

“Vjerujmo kao naši preci u ideju slobodarstva, gradeći našu domovinu na principima demokratije, vladavine prava i socijalne solidarnosti, čuvajući i njegujući crnogorsku tradiciju i baštinu”, poručili su iz Matice crnogorske.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...