fbpx
NaslovnicaCovid19Većina aktivnih slučajeva koronavirus importovana iz Srbije

Većina aktivnih slučajeva koronavirus importovana iz Srbije

Podgorica, (MINA) – Većina aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnu Goru importovana je iz Srbije, tako što su pojedinci ušli u državu preko Bosne i Hercegovine (BiH), saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

“Ispitivanje se pokazalo kao jasno, a to je da imamo slučajeve koji su importovani putem koji ide preko BiH i iz države koje nijesu na listi, tako da smo morali reagoavti promtno”, rekao je Mugoša.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT ) donijelo odluku je da privremeno izuzme BiH sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije, objavljeno na Vladinom Twitter nalogu.

Mugoša kazao je da će danas biti donijeta odluka da svi građani i stranci koji dolaze iz BiH moraju imati PCR test star 48 sati, koji je urađen u akreditovanoj laboratoriji.

“Sa ovim žeilmo da spriječimo dalje importacije i da učinimo sve kako bi Crna Gora zadržala dobro poziciju kada je u pitanju ova infekcije”, poručio je Mugoša.

Navodi se da su mjera na snazi dok dvije države ne dogovore procedure razmjene informacija o kontroli lica koja preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država.

U Crnu Goru iz BiH, uz obavezan PCR test, nije dozvoljen ulazak preko graničnih prelaza Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

Najčitanije