fbpx
NaslovnicaCrna GoraVarhelji: Crna Gora da iskoristi povoljne okolnosti

Varhelji: Crna Gora da iskoristi povoljne okolnosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, nakon perioda stagnacije, mora da iskoristi povoljne unutrašnje i vanjske okolnosti, kako bi ispunila ključne zadatke i sprovela potrebne reforme, poručio je evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) saopšteno je da je resorna ministarka Maida Gorčević razgovarala danas u Briselu sa Varheljijem.

„Evropski komesar je kazao da Crna Gora, nakon perioda stagnacije, mora da iskoristi povoljne unutrašnje i vanjske okolnosti kako bi ispunila ključne zadatke i sprovela potrebne reforme“, navodi se u saopštenju.

Varhelji je rekao da očekuje da će Crna Gora uspjeti da mobiliše sve svoje kapacitete kako bi ispunila privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, koja su ključna za dalji tok pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

On je naveo da vjeruje da su se stvorile sve pretpostavke da stabilna i evropska Vlada, zajedno sa funkcionalnom zakonodavnom i sudskom granom vlasti, intenzivira reforme na polju vladavine prava.

„U našem je zajedničkom interesu da ubrzamo pregovarački proces. Računamo na Crnu Goru i nastavljamo snažno da vas podržavamo na tom putu“, poručio je Varhelji.

Gorčević je, kako je saopšteno iz MEP-a, prenijela punu posvećenost i odlučnost Vlade da, u saradnji sa ostale dvije grane vlasti, u što skorijem roku ispuni preostale obaveze iz vladavine prava.

„Ovdje sam da prenesem poruku o konsenzusu političkih partija, ali i da iskažem snažnu posvećenost svih ministara u Vladi obavezama koje proističu iz agende EU“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da je izbor sedmog sudije Ustavnog suda, nepunih mjesec nakon formiranja Skupštine i izbora Vlade, prvi korak kojim Crna Gora pokazuje jasnu posvećenost obavezama iz pregovaračkog procesa.

„Imamo obećavajuće poruke iz Skupštine i vjerujem da ćemo i preostale visoke funkcije u pravosuđu postaviti u kratkom roku. Crna Gora će opet biti dobar primjer i izvor pozitivnih vijesti na Balkanu“, poručila je Gorčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije