fbpx
NaslovnicaCrna GoraUtvrđen Predlog zakona o unutrašnjim poslovima

Utvrđen Predlog zakona o unutrašnjim poslovima

Podgorica, (MINA) – Vlada je utvrdila Predlog zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno da Policija izlazi iz sistema državne uprave i dobija poseban status unutar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz Vlade su saopštili da će se time krenuti sa istinskim sprovođenjem reforme u sektoru bezbjednosti.

„Reformski proces ogleda se u propisivanju unutrašnje organizacije Ministarstva i Policije, čime se prave prvi koraci ka punoj transparentnosti rada, definisanju jasnih linija odgovornosti i preduzimanju konkretnih aktivnosti na usklađivanju postupanja policije sa policijskim standardima država Evropske unije“, kaže se u saopštenju.

Novim Zakonom, kako se navodi, uređena su i pitanja koja se odnose na prijem i raspoređivanje policijskih službenika, razvoj karijernog sistema, uspostavljanje posebnog sistema ocjenjivanja policijskih službenika, kao i na primjenu policijskih ovlašćenja i sredstava prinude.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o dopuni Zakona o državnoj upravi kojim se stvaraju preduslovi za drugačiju organizaciju MUP-a i Uprave policije, koja će prema konceptu iz Predloga zakona o unutrašnjim poslovima biti sastavni dio Ministarstva, uz neophodnu samostalnost i specifičnosti u radu i vršenju poslova.

Kako je saopšteno, Vlada je donijela odluku o obrazovanju Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost.

Navodi se da je Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti utvrđeno da Savjet ima devet članova, koje imenuje Vlada, na predlog ministra nadležnog za poslove nauke, na period od četiri godine.

Iz Vlade su kazali da se jedan član Savjeta imenuje iz reda predstavnika Ministarstva, a osam iz reda istaknutih stručnjaka koji doprinose razvoju naučnoistraživačke djelatnosti iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, naučnoistraživačkih ustanova, ustanova visokog obrazovanja i privrede, uz poštovanje načela ravnomjerne zastupljenosti oblasti nauka.

„Imajući u vidu da Savjet analizira dostignuća i daje stručne predloge u naučnoistraživačkoj djelatnosti, konstatovano je da će se donošenjem Odluke omogućiti dalji podsticaj razvoja u ovoj oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o pripremi medijske strategije Vlade za period od ove do 2025. godine.

U informaciji se ističe da se ukazala potreba da se unaprijede medijske slobode, poveća građanska participacija, generalno poboljšaju uslovi za rad medija, transparentnost, slobodan pristup informacijama, razvoj medijskog pluralizma i medijske pismenosti.

„Imajući u vidu posvećenost Vlade da se crnogorskoj medijskoj zajednici pruži snažna podrška kroz unaprjeđenje medijskog okruženja, kako bi se osigurali uslovi za njihov nesmetan rad, konstatovana je potreba za pripremom medijske strategije“, kaže se u saopštenju.

Tom strategijom, kako se navodi, jasno će se definisati ciljevi, pravci razvoja i budući planovi kako bi se obezbijedilo povoljno okruženje za slobodu informisanja, protok ideja i mišljenja u ostvarivanju javnog interesa, a koje će dovesti do uređenog medijskog tržišta.

„Na ovaj način stvoriće se uslovi za održiv rad, koji će doprinijeti unaprjeđenju medijske saradnje, profesionalizacije i bolje samoregulacije“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o zaključivanju Protokola o namjeri između MUP-a i Centra za integritet Norveške i prihvatila tekst protokola.

Protokolom je, kako se navodi, predviđena kontinuirana podrška Norveške Crnoj Gori u oblasti reforme bezbjednosnog sektora, a jedan segment te saradnje čini i podrška u izgradnji i jačanju integriteta.

“Usvajanjem informacije i prihvatanjem protokola nastaviće se saradnja sa Centrom, a samim tim i podrška koju ministarstva vanjskih poslova i odbrane Norveške pružaju MUP-u u jačanju integriteta u sektoru bezbjednosti”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je donijeta Odluka o izmjeni odluke o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija kojom je za predsjednika Komisije imenovan Mihailo Jovović, umjesto Nikole Markovića, koji je razriješen na lični zahtjev.

Najčitanije