fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojene rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o genocidu u Pivi...

Usvojene rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o genocidu u Pivi i Velici

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su danas rezolucije o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i o genocidu u Pivi i Velici.

Za Rezoluciju povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu glasalo je 55 poslanika, 18 ih je bilo protiv a tri uzdržana.

Rezolucija o genocidu u Pivi i Velici podržalo je 40 poslanika, troje je bilo protiv a 28 uzdržano.

Usvojene su i dopune Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kojima će, kako je ranije saopšteno, biti otklonjeni problemi u lokalnim samoupravama nastali pomjeranjem datuma lokalnih izbora.

Za Predlog dopuna Zakona glasalo je 47 poslanika, a 30 je bilo protiv.

Skupština je usvojila i Odluku o otvaranju Parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vjetroelektrane Možura.

Za usvajanje te odluke glasalo 78 poslanika.

O Predlogu odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora radi prikupljanja informacija o postupanju policije tokom događaje na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine, poslanici će se, kako je saopšteno, izjasniti naknadno.

Tema današnje sjednice bi trebalo da bude i izbor članova Sudskog savjeta, a predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Momo Koprivica, kazao je da u parlamentarnoj većini nema dogovora o imenovanjima u pravosuđu.

Koprivica je novinarima u Skupštini rekao da je na Kolegijumu, koji je održan prije početka sjednice Skupštine, imao priliku da se upozna sa veoma neodgovornim sadržajem razgovora i dijaloga.

„Od mene šefovi klubova poslanika parlamentarne većine traže da sazovem sjednicu Odbora, iako su svjesni da nema dogovora o pravosudnim imenovanjima, i to po principu – ako sjednica propadne, nikome ništa“, kazao je Koprivica.

On je rekao da nikad nije opstruirao bilo kakav proces i da je spreman da ispoštuje sve zahtjeve.

„Sazvaću sjednicu, a oni neka na očigled cjelokupne crnogorske javnosti pogledaju u oči eminentnim i uglednim pravnicima koje je Odbor saslušao, i neka im objasne da su žrtve nepostizanja političkih dogovora ili zakulisnih radnji“, dodao je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije