fbpx
NaslovnicaCrna GoraUstoličenje Joanikija počelo Svetom arhijerejskom liturgijom

Ustoličenje Joanikija počelo Svetom arhijerejskom liturgijom

Podgorica, (MINA) – Svečani čin ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija počeo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru, koju služi patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva.

Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog na majskom zasijedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve nakon upokojenja mitropolita Amfilohija.

Ustoličenje mitropolita Joanikija jutros se liturgijski proslavlja u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Kako je objavljeno na sajtu MCP, sveštenici i vjerni narod proiznose jektenije, molitve za mitropolita u svim hramovima, pošto je Mitropolija ranije odlučila, želeći da maksimalno doprinese miru i stabilnosti Crne Gore, da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred manastira.

Nakon što su episkopi i sveštenstvo vraćeni sa barikada na putu za Cetinje, odlučeno je da Sveta arhijerejska služba bude služena u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije