fbpx
NaslovnicaCrna GoraUstoličenje Joanikija da se organizuje u drugom gradu

Ustoličenje Joanikija da se organizuje u drugom gradu

Cetinje, (MINA) – Skupština Prijestonice Cetinja pozvala je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog organizuje u drugom gradu i nadležne da, u skladu sa Ustavom i zakonima, doprinesu očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine.

To se navodi u zaključcima koje je na predlog Socijaldemokratske partije danas usvojio cetinjski parlament. Za zaključke su glasala 23 odbornika, dok su četiri bila protiv.

“Skupština Prijestonice, polazeći od činjenice da su stabilnost Crne Gore, mir i bezbjednost građana neprikosnovene vrijednosti na temelju kojih želimo da gradimo prosperitet i napredak države i društva, poziva na smirivanje tenzija, dijalog i toleranciju”, kaže se u zaključcima.

Ocjenjuje se da je najavljeno ustoličenje Joanikija za mitropolita SPC u Cetinjskom manastiru događaj visokog bezbjednosnog rizika, koji može da naruši mir i stabilnost ne samo na Cetinju već i u cijeloj Crnoj Gori.

Pozivaju su nadležni da, svako u dijelu svojih ovlašćenja, u skladu sa Ustavom i zakonima, doprinesu očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine.

Iz Skupštine Prijestonice su, uvažavjući odvojenost crkve i države, poštujući vjerska prava i slobode, ali cijeneći da su mir i stabilnost u državi zajednički interes svih, pozvali SPC da revidira svoju odluku o organizovanju ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita u Cetinjskom manastiru.

Oni su pozvali SPC da tu svečanost organizuje u nekom drugom gradu.

Skupština Prijestonice Cetinje pozvala je nosioce zakonodavne i izvršne vlasti i sve političke subjekte da svojim djelovanjem ne doprinose povećanju tenzija i narušavanju mira i stabilnosti u državi.

“Već da u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima omogući ravnopravnost svih građana Cetinja i Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku, vjersku ili neku drugu pripadnost”, navodi se u zaključcima.

Dodaje se da svi nosiocu vlasti i politički subjekti treba da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti, kako bi se na Cetinju i u Crnoj Gori očuvao mir, bezbjednost i stabilnost i kako se ne bi narušio međuetnički sklad i građanski karakter države i društva.

Skupština Prijestonice, pozvala je Upravu policije da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima i poštujuću Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja na Cetinju, proglasi za skup visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...