fbpx
NaslovnicaCrna GoraUstavni sud da razriješi duboku krizu političkog sistema

Ustavni sud da razriješi duboku krizu političkog sistema

Podgorica, (MINA) – Institut alternativa (IA) apelovao je na Skupštinu i Vladu da prekinu sa praksom rasprave o zakonskim predlozima bez učešća javnosti, i pozvao Ustavni sud da ocijeni ustavnost niza odluka koje su uslovile aktuelnu krizu.

Predstavnica IA Milena Muk rekla je da Ustavni sud treba da se izjasni o inicijativama za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku, kao i niza povezanih odluka.

„Nakon ukaza o raspuštanju Skupštine, poslanici su već izglasali problematične izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, za koje je IA ranije upozorio da degradiraju sistem zapošljavanja na lokalnom nivou, a takođe prekrajaju nadležnosti lokalnih izbornih komisija“, navela je Muk u saopštenju.

Ona je ukazala da je, od kada je donijet ukaz o raspuštanju Skupštine, u skupštinsku proceduru predato osam zakona, od kojih su šest inicirali poslanici, bez adekvatne procjene finansijskog i drugih uticaja propisa, kao i bez odgovarajućeg učešća javnosti.

Muk je naglasila da neki od tih zakonskih predloga regulišu značajne oblasti sa potencijalnim velikim fiskalnim uticajem, a ne sadrže procjenu neophodnih finansijskih sredstava.

Prema njenim riječima, naročito se izdvajaju izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, gdje je navedeno samo da se je „za sprovođenje ovog zakona neophodno opredijeliti dodatna finansijska sredstva u odnosu na procjenu nadležnih institucija i broj potencijalnih korisnika“.

Muk je kazala da je, na drugoj strani, Vlada 3. aprila utvrdila izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku, bez prethodno sprovedene javne rasprave i analize uticaja propisa, i predala ih u skupštinsku proceduru.

Kako je navela, u pratećem obrazloženju, koje je dostavljeno Skupštini, Vlada je kao razlog izostanka javne rasprave navela mali obim izmjena i dopuna navedenog zakona, čiji je cilj usaglašavanje sa odredbama Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

„Međutim, dodatan problem koji ukazuje na raširenu krizu odgovornosti i degradiranja građanske participacije u donošenju odluka je taj što ni Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću nije prošao prethodnu javnu raspravu“, rekla je Muk.

On je ukazala da pravni okvir nije regulisao rad Skupštine po njenom raspuštanju, dok predsjednik Crne Gore ne potpisuje niz zakonskih rješenja izglasanih u međuvremenu u parlamentu.

„Zbog toga je u kontekstu nedorečenih pravnih normi uloga Ustavnog suda još važnija i proaktivnost sudija ovog suda neophodna kako bi se prekinuo dalji „domino efekat“ neodgovornih političkih odluka“, poručila je Muk.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...