fbpx
NaslovnicaCrna GoraUPC preduzima brojne aktivnosti u cilju kontrole prometa roba u Slobodnoj zoni

UPC preduzima brojne aktivnosti u cilju kontrole prometa roba u Slobodnoj zoni

Podgorica, (MINA) – Uprava prihoda i carina (UPC) preduzima brojne aktivnosti u cilju unapređenja kontrole i regulisanja prometa roba u Slobodnoj zoni u Luci Bar, saopšteno je na sastanku menadžmenta UPC sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom i visokom savjetnicom u grupi ADIT, Šantal Poiret.

Kako je saopšteno iz Uprave, sa Timonijeom i Poiret razgovarli su vršiteljka dužnosti direktorice UPC Milena Petričević i njeni saradnici.

Navodi se da je ukazano na značaj preporuka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) „Podsticanje Transparentnosti u Slobodnim Trgovinskim Zonama“.

„Imajući u vidu pokušaje krijumčarenja ograničenih i zabranjenih roba, posebno cigareta, koje ulaze, izlaze ili tranzitiraju preko Slobodne zone u Luci Bar“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz UPC, potvrđena zabrinutost od opasnosti koju predstavlja nezakonita trgovina duvanskim proizvodima i sa tim povezani finansijski kriminal i od štete koju indirektno ima država Francuska.

„Menadžment Uprave prihoda i carina Crne Gore istakao je brojne aktivnosti koje se preduzimaju u cilju unapređenja svih aspekata kontrole i regulisanja prometa roba u Slobodnoj zoni u Luci Bar“, kaže se u saopštenju.

Istaknuto je i da se kontinuirano sprovode poslovni procesi usmjereni ka ispunjavanju mjerila Evropske komisije i pitanja preciziranih u poglavlju 29 – Carinska unija, sa posebnim fokusom na odredbe Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

Iz UPC je saopšteno da su Timonije i Poiret pozdravili Odluku Vlade o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni u Luci Bar, kao prvi korak u rješavanju ovog pitanja.

„Naglasili su spremnost dalje pune podrške Upravi, posebno u procesu inteziviranja carinske saradnje i razmjene finansijskih i administrativnih informacija“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...