fbpx
NaslovnicaCrna GoraUgroženo postizanje šireg konsenzusa za imenovanja u pravosuđu

Ugroženo postizanje šireg konsenzusa za imenovanja u pravosuđu

Podgorica, (MINA) – Planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu (TS), neposredno prije ljetnje pauze, ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu, smatra ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber.

„Nakon što smo se već kritički izjasnili o usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, prije svega jer pri njegovoj izradi nisu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije u cilju depolitizacije pravosuđa, sada je posebno u fokusu implementacija navedenog zakona“, naveo je Veber.

Pritom je, kako je kazao, naročito važno da za člana TS budu izabrane stručno kompetentne i ujedno politički neutralne osobe, koje se osjećaju odgovorne isključivo prema vladavini prava.

Veber je, u izjavi dostavljenoj medijima, kazao da je za postizanje tog cilja neophodan široki konsenzus, s obzirom na to da je za dalja imenovanja u pravosuđu potrebna dvotrećinska većina u Skupštini.

„Trenutno planirani postupak imenovanja u TS, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu“, upozorio je Veber.

On je dodao da, iz tog razloga, podržavaju sve glasove koje se zalažu za postupak koji vodi ka dostizanju konsenzusa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije