fbpx
NaslovnicaCovid19Ublažene mjere za opštinu Tuzi

Ublažene mjere za opštinu Tuzi

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je saglasnost na ublažavanje privremenih mjera u opštini Tuzi, uvedenih 25. marta.

Kako je saopšteno iz Vlade, novom naredbom, čije je važenje sedam dana, omogućava se jednom članu domaćinstva, čijim članovima nije izrečena mjera samoizolacije, da može da napusti objekat stanovanja, radi nabavke hrane, ljekova i drugih neophodnih proizvoda, kao i obavljanja drugih neodložnih poslova.

To se, kako je pojašnjeno, realizuje u organizaciji Opštinskog kriznog štaba.

Omogućava se rad apoteka i objekata u kojima se prodaje hrana, piće, sredstva za higijenu, goriva, građevinski proizvodi, sredstva za zaštitu i prihranu bilja, proizvodi za ishranu i liječenje životinja, oprema za bebe, štampa, poljoprivredne mašine i pogrebna oprema, u periodu od osam do 14 sati.

„Uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme zaposlenih i obezbjeđivanje njihove fizičke distance prilikom obavljanja poslova“, dodaje se u saopštenju.

Novom naredbom omogućava se poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije Tuzi, radi obavljanja radova na sopstvenom gazdinstvu kretanje od pet do 20 sati uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme i obezbjeđivanje fizičke distance prilikom obavljanja poslova.

Građanima opštine Tuzi zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 15 do pet sati narednog dana radnim danima, a subotom i nedjeljom važe ograničenja kao i za građane ostalih opština – subotom od 13 a nedjeljom do 11 sati.

Građanima Tuzi i dalje je zabranjen izlazak sa teritorije te Opštine.

Obavezna je samoizolacija za osobe kojima je na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije određena ta mjera, u vremenu određenom rješenjem te inspekcije.

NKT je ocijenilo da su građani Tuzi maksimalno poštovali donijete mjere, čime su pokazali primjerom kako se disciplinom i odgovornošću dolazi do postepenog ublažavanja mjera.

Predsjednik Vlade Duško Marković, koji je prisustvovao dijelu sjednice, zahvalio je predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju i njegovim sugrađanima na odgovornosti, ne samo prema svom zdravlju i životima, već i prema cijeloj Crnoj Gori.

„Zajednica je pokazala da specifičnosti mogu u jednom trenutku biti stavljene na stranu zbog šireg interesa. Možete biti primjer svima u Crnoj Gori“, istakao je Marković.

On je, ocjenjujući rad NKT, rekao da je način na koji se Crna Gora suprotstavila pandemiji koronavirusa pokazao da crnogorske institucije imaju ozbiljan potencijal i ljude koji su sposobni i posvećeni da donose teške, odvažne i mudre odluke i u najvećim izazovima.

NKT je usvojilo drugi Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa na današnji dan.

Kako je saopšteno, od otvaranja računa za donacije NKT-u, 19. marta, do danas u devet sati, priliv iznosi oko 7,4 miliona EUR i 71 hiljadu USD, a odliv oko 1,35 miliona EUR.

Navodi se da stanje na računu NKT-a na današnji dan u devet sati iznosi oko šest miliona EUR i 71 hiljadu USD.

Dodaje se da se stanje na računu NKT sa prilivima i odlivima ažurira svakog ponedjeljka, i je na web stranici Vlade i specijalizovanom portalu www.coronainfocg.me.

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...