fbpx
NaslovnicaCrna GoraU zdravstvenom sistemu ne smije biti propusta

U zdravstvenom sistemu ne smije biti propusta

Podgorica, (MINA) – U zdravstvenom sistemu ne smije biti propusta i jedino odgovornim odnosom prema sebi i drugima može da se ograniči eventualno širenje koronavirusa, kazao je premijer Duško Marković i dodao da je izazivanje panike i uznemiravanje građana krivično djelo.

On je, na sjednici Vlade, rekao da su sinoć privođeni ljudi koji su učestvovali u kampanji dezinformacija i izazivanja panike.

“Imali smo nedovoljno odmjeren odnos tužilaštva. Pozivamo tužilaštvo da se na isti način kao i mi odnosi prema tom važnom pitanju za zdravlje građana”, naveo je Marković.

Zakon je tu, kako je istakao, jasan.

Kako je naveo Marković, izazivanje panike i uznemirenja građana je krivično djelo i ono ima posebne elemente težine i odgovornosti ako se sprovodi putem medija i sredstava javnog obavještavanja.

“U sistemu zdravstva ne smije biti nikakvih propusta. Građani treba da prate uputstva Instituta za javno zdravlje jer se jedino na taj način, odgovornim odnosom prema sebi i drugima, može ograničiti eventualno širenje virusa”, istakao je Marković.

On je dodao da je važna samodisciplina, primjena zdravstveno-sanitarnih preporuka, higijena i smanjivanje rizičnih aktivnosti.

Kako je naveo Marković, nijedan zdravstveni radnik ne može biti od pomoći građanima, koliko to mogu biti savjesni ljudi, samima sebi, svojim porodicama i društvu u cjelini.

“Osjećam da su Vlada i mediji prvi put bez izuzetka na zajedničkom kursu koji se tiče javnog zdravlja stanovništva i nacionalnog interesa. Hajde da nastavimo kako smo radili do sada”, poručio je Marković.

Najčitanije