fbpx
NaslovnicaCrna GoraU saobraćajnim nezgodama godišnje pogine 60 osoba

U saobraćajnim nezgodama godišnje pogine 60 osoba

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori, u posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama prosječno godišnje pogine 60 osoba, dok je povrijeđenih više od 6,5 hiljada, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Alfa centar.

Ta NVO danas je u Nikšiću pokaznom vježbom Simulacija saobraćajne nezgode obilježila Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ali i skrenula pažnju sugrađanima da savjesnom vožnjom mogu zaštititi sebe i druge.

Sara Đoković iz Alfa centra kazala je da je, po najnovijim Monstatovim podacima, u Crnoj Gori za deset mjeseci poginulo 43 ljudi, a polovinu od tog broja čine osobe starosti između 15 i 44 godine.

„Ove brojke dovoljno govore o važnosti problema i predstavljaju poziv za djelovanje svih relevantnih subjekata, kako bi zajednički doprinijeli stvaranju bezbjednije zajednice. Cilj ove aktivnosti je da skrenemo pažnju javnosti o učestalosti saobraćajnih nezgoda, posljedica i mjera da se one spriječe“, navela je Đoković.

Ona je rekla da žele da skrenu pažnju na važnost pravovremenog poziva u pomoć i ulogu nadležnih službi u takvim situacijama.

Vatrogasac-spasilac Goran Tripković, kazao je da su tokom vježbe, u kojoj je simulacijom pokazano šta se može desiti ukoliko se tokom vožnje koristi mobilni telefon, prvi put demonstrirali upotrebu specijalnog, takozvanog ket prsluka, koji se koristi za spašavanje iz saobraćajnih udesa.

„Poznato je da, prilikom saobraćajnih udesa, ljudi najčešće zadobijaju povrede opasne po život u gornjim ekstremitetima, a prsluk je napravljen tako da mobiliše komplet tijelo, od karlice prema gore. Kada se on stavi, na najmanju moguću mjeru smanje se dodatne povrede prilikom izvlačenja povrijeđenih iz automobila“, objasnio je Tripković.

Medicinski tehničar iz Hitne službe, Balša Žižić, apelovao je na sve vozače da poštuju saobraćajnu signalizaciju.

„A prije svega da ne voze u alkoholisanom stanju, niti prebrzo, jer se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava upravo zbog neprilagođene brzine i upotrebe alkohola“, dodao je Žižić.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Milan Bošković, kazao je da je cilj vježbe da se skrene pažnja vozačima da poštuju saobraćajne propise kako ne bi dolazilo do saobraćajnih nezgoda.

„Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, zajedno sa Komunalnom policijom i inspekcijom, i u saradnji sa Upravom policije, svakodnevno vrši mjere i radnje u cilju edukacije vozača i prevencije saobraćajnih nezgoda“, naveo je Bošković.

Vladimir Ivanović kazao je da saobraćajna policija obavlja pojačane akcije na frekvetnim magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima i užem dijelu grada.

„I to na mjestima koja su prepoznata kao tačke na kojima su se dešavale saobraćajne nezgode u prethodnom periodu, sa teškim posljedicama“, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, Uprava policije će od 10. do 20. novembra sprovoditi kampanju pod nazivom „Uspori, sačuvaj život“.

„To je kampanja preventivnog karaktera kontrolisanja saobraćaja i policija upozorava vozače na prekršaje koji dovode do saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama. Saobraćajna policija vozačima dijeli flajere sa edukativnim sadržajem“, kazao je Ivanović.

Najčitanije