fbpx
NaslovnicaCrna GoraU postupku imenovanja Vukšića ispoštovana sva zakonska procedura

U postupku imenovanja Vukšića ispoštovana sva zakonska procedura

Podgorica, (MINA) – U postupku imenovanja Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) u potpunosti je ispoštovana zakonska procedura, saopštili su iz Vlade.

Iz Vlade su kazali da višemjesečna nemogućnost Skupštine da da mišljenje na predlog o imenovanju Vukšića, ne može i ne smije da bude prepreka za rad Vlade.

Vlada, kako su rekli, postupa u skladu sa svojim nadležnostima i dužna je da čuva sve institucije sistema, a posebno bezbjednosni sistem koji je, kako su naveli, nedjelovanjem dijela poslanika bio direktno ugrožen.

“Vlada Crne Gore naglašava da je prilikom imenovanja Vukšiča za direktora ANB-a ispoštovana sva zakonska procedura”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je Vlada 17. decembra prošle godine odredila Vukšića za vršioca dužnosti (v.d.) direktora ANB-a.

“Odredbom Zakona o ANB-u propisano je da direktora Agencije imenuje Vlada, na predlog njenog predsjednika, a da se predlog dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja koje parlament daje nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su 21. januara ove godine uputili Skupštini dopis kojim je dostavljen predlog za imenovanje direktora ANB-a radi davanja mišljenja.

Kako su naveli, Skupština nije dostavila Vladi traženo mišljenje, iako je Odbor za odbranu i bezbjednost nakon dostavljenog predloga održao više sjednica, ali u dnevni red nijedne nije želio da uvrsti predlog za davanje mišljenja, zbog očigledne opstrukcije Odbora.

Iz Vlade su rekli da je zbog toga premijer Zdravko Krivokapić 27. maja ove godine uputio dopis kojim je obavijestio Skupštinu da Vukšiću v.d. stanje direktora ANB-a ističe 17. juna tekuće godine i da je u što hitnijem roku potrebno Vladi dostaviti mišljenje Skupštine na predlog da se on imenuje za direktora Agencije.

Kako su kazali, nakon prijema tog dopisa, Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je od Odbora za odbranu i bezbjednost zatražio da zakaže sjednicu radi davanja mišljenja na predlog o imenovanju direktora ANB-a.

Na to je, kako su rekli iz Vlade, predsjednik tog Odbora Milan Knežević pismom odgovorio da odbija da zakaže sjednicu na kojoj bi se razmatrao taj predlog i da to neće učiniti.

“Pošto je obaviješten da Knežević neće sazvati sjednicu, Bečić je na osnovu Poslovnika Skupštine sazvao sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu za 11. jun ove godine sa predlogom dnevnog reda – Predlog za imenovanje direktora ANB-a, radi davanja mišljenja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su na zakazanu sjednicu pristupili Krivokapić i Vukšić, ali zbog nedolaska većine članova Odbora sjednica nije održana.

Kako je saopšteno, Skupština je dopisom, 11. juna ove godine, obavijestila Vladu da usljed poslovničke nemogućnosti za održavanje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj nije pristupio predsjednik Odbora kao ni većina članova, parlament ne može dati traženo mišljenje.

“Nakon ovoga, kako je prethodno ispoštovana zakonska procedura, a imajući u vidu da je Skupština obavijestila Vladu da ne može dati mišljenje, kao i činjenicu da traženo mišljenje nije uslov imenovanja, Vlada je 11. juna ove godine imenovala Vukšića za direktora ANB-a”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije