fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Nikšiću 161 maturant i 136 polumaturanata dobitnici Luče

U Nikšiću 161 maturant i 136 polumaturanata dobitnici Luče

Nikšić, (MINA) – U Nikšiću su 161 maturant i 136 polumaturanata dobitnici diplome Luča, od kojih je 58 ostvarilo odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta, saopšteno je na prijemu za lučonoše u zgradi Skupštine opštine u tom gradu.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da su tim prijemom, koji su uspjeli organizovati zbog popuštanja epidemioloških mjera, željeli da makar simbolično pokažu zahvalnost učenicima za uloženi trud i poštovanje za ostvareni uspjeh tokom dosadašnjeg školovanja.

„Kada se nešto privede kraju i završi onako kao što ste vi svoje dosadašnje školovanje, onda je svaki početak mnogo lakši. Sada idete novim putem koji vas odvodi iz djetinjstva i želimo da vas obasjava ova Luča, koja je obasjala danas i Nikšić i škole, odjeljenja i vaše porodice“, rekao je Kovačević.

Maturantima i polumaturantima Kovačević je poželio da im Luča osvjetljava taj put do najvećih mogućih uspjeha koje mogu postići u životima i karijerama i zamolio ih da uvijek ostanu i djeca koja su znala da sanjaju, kao i da im ti snovi budu podsticaj i za ono što tek treba da ostvare.

Za ostvarenje takvih snova, kako je ocijenio, ima nebrojeno primjera, a kao najpoznatiji naveo je onaj kada je šestogodišnjak u dječijoj emisiji rekao da hoće da bude najbolji teniser na svijetu.

„Svi znamo danas ko je Novak Đoković, zreo čovjek i vrhunski profesionalac, ali i onaj isti dječak koji je to rekao u toj emisiji. I on će uskoro biti i počasni građanin Nikšića“, rekao je Kovačević.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, podsjetio je da je proces obrazovanja kao život, pun uspona i padova i istakao da je važno samo jedno – nikada ne odustati.

„Ne odustati, jer vas mladih ima gotovo 30 odsto, ne samo u Crnoj Gori, već u cijelom svijetu. Za 50 ili 60 godina ćete, zajedno sa generacijama koje dolaze, činiti gotovo 100 odsto stanovništva i siguran sam da znate kolika je to odgovornost“, ukazao je Vuković.

To je odgovornost, kako je naveo, da bez obzira na okolnosti, sami kroje svoju i sudbinu svog grada i svoje zemlje, da čuvaju mir, njeguju slogu i zajedništvo i ljude dijele samo na dobre i loše.

„S toga učite, radite na sebi, čuvajte slobodu koju imate i budite svoji ljudi i mislite svojom glavom. To je put izgradnje boljeg društva i sveopšteg napretka i siguran sam da ćete u tome uspjeti“, poručio je Vuković.

U ime lučonoša, Aleksandar Krivokapić, sada već bivši učenik nikšićke Gimnazije „Stojan Cerović“, rekao je da im je škola, uz pomoć pofesora, pružila kvalitetno obrazovanje, beskrajnu pokretačku snagu i vjetar u leđa da spoznaju sebe, svoje biće i svoj život.

Krivokapić je ukazao da su, i pored teškoća zbog korona virusa i online nastave koje su ih pratile kroz školovanje, bili istrajni i znali kako da se nose sa obavezama.

„I kada je trebalo koristiti alternative, manje dinamične načine rada, svi smo bili tu, a sve uz osmijeh, jer branimo obrazovanje i ugled naše škole. Uvijek smo bili tu jedni za druge kao podrška, inspiracija, snaga, uvijek inovativni, fleksibilni, kreativni i iznenađivali smo progresivnim razmišljanjima, idejama, snagom u to što vjerujemo“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da je njihovo školovanje tokom koga su „srca ispunili beskrajnom radošću, obilježila i tuga, jer su izgubili iz generacije četiri druga, Danila, Nikolu, Dejana i Matiju“.

„I sad kada smo položili ispit zrelosti u nama se smjenjuju sreća i tuga, radost i bol. Svi ti događaji su sada iza nas i sklapaju se kao kockice, ali je njihova suština vječna, neponovljiva i moćna“, rekao je Krivokapić.

On je poručio da se nada da će ostvariti svoj san i znanjem služiti svojoj zemlji i svom gradu.

Najčitanije