fbpx
NaslovnicaCrna GoraU NATO snagama za brzo reagovanje do 30 crnogorskih vojnika

U NATO snagama za brzo reagovanje do 30 crnogorskih vojnika


Podgorica, (MINA) – Crna Gora će uputiti do 30 pripadnika Vojske u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF), predviđeno je Odlukom Savjeta za bezbjednost i odbranu koju treba da verifikuje crnogorski parlament.

Navodi se da će Odluka biti realizovana ukoliko najviše tijelo za političke odluke u NATO savezu – Sjevernoatlantski savjet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga.

Savjet za obranu i bezbjednost utvrdiće, kako se navodi, pravila angažovanja i nacionalna ograničenja za pripadnike VCG, za vrijeme vršenja dužnosti u sastavu snaga NRF-a.

“Ministarstvo odbrane izvršiće pripremu, obuku i opremanje pripadnika VCG koji se upućuju u sastav NRF-a, u skladu sa zakonom”, kaže se u obrazloženju.

NRF su visoko spremne i tehnološki napredne multinacionalne snage sastavljene od kopnenih, pomorsklh, vazduhopiovnih i snaga za specijalne operacije, koje Savez može rasporediti brzo i gdje je to potrebno.

“Pored svoje operativne uloge, NRF se može koristiti za veću saradnju u obrazovanju i obuci, unapredenje vježi i bolju upotrebu tehnologije”, kaže se u obrazloženju Odluke.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih sanaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbjednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu.

Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NAC, konsenzusom članica Savjeta.

Operativno komandovanje NRF-a se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

“U slučaju da NAC donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici VCG će, u skladu sa Odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje”, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da će upućivanjem pripadnika VCG u NRF, Cma Gora aktivno doprinijeti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta Saveza, a time direktnom upređenju bezbjednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

“Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angazovanjem, Cma Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Savezu”, kaže se u obrazloženju.

Najčitanije

Živković: Partijski izbori demonstriraće koheziju i snagu DPS-a

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DSP) iskoristiće stranačke izbore da predstavi novu strategiju,...