fbpx
NaslovnicaCrna GoraTužilački savjet: Postići dosljedno poštovanje principa nezavisnosti tužilaca

Tužilački savjet: Postići dosljedno poštovanje principa nezavisnosti tužilaca

Podgorica, (MINA) – Nadležni u tužilačkoj organizaciji treba da preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se postiglo dosljedno i unifikovano poštovanje principa nezavisnosti tužilaca u postupanju, ocijenjeno je na sjednici Tužilačkog savjeta (TS).

Iz TS su kazali da je na sjednici analizirana situacija povodom međusobne komunikacije državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u vezi sa postupanjem u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Dodaje se da je na sjednici, kojom je predsjedavala vršiteljka dužnosti Vrhovna državna tužiteljka Tatjana Begović, konstatovano da su uočljivi određeni problemi u funkcionisanju unutar tužilačke organizacije.

“Potrebno je da svi nadležni u tužilačkoj organizaciji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se postiglo dosljedno i unifikovano poštovanje principa nezavisnosti tužilaca u postupanju i adekvatna primjena obaveznih uputstava za rad; dosljedno i unifikovano poštovanje pravila o dodjeljivanju predmeta u rad”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se tom konstatacijom ne prejudicira na bilo koji način odluka u predmetu formiranom povodom predloga ministra pravde za razrješenje Lepe Medenice, rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, a koji predmet je u radu kod zamjenice Disciplinske tužiteljke.

U saopštenju se dodaje da su članove Savjeta sa rezultatima rada i izazovima u radu upoznali rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima Sanja Golubović i rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama Aldin Kalač.

Na sjednici je razmotren i izvještaj o radu Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca za prošlu godinu, kao i izvještaj TS o radu po pritužbama za period od 1.jula do 31.decembra prošle godine.

“Takođe, razmotreno je osam pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u pogledu zakonitosti rada, od kojih je jedna osnovana”, kazali su iz TS.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...