fbpx
NaslovnicaCrna GoraTužilac da bude visoko odgovorna osoba

Tužilac da bude visoko odgovorna osoba

Podgorica, (MINA) – Tužilac treba da bude visoko odgovorna osoba, koja zna kad se dokazi prikazuju, gdje i na koji način, rekla je kandidatkinja za izbor vrhovnog državnog tužioca Danijela Marković.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obavio je danas konsultativno saslušanje Marković koja je kandidatkinja za izbor vrhovnog državnog tužioca

Marković je na sjednici Odbora, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Slavena Radunovića da li bi na osnovu osnovane sumnje uhapsila i procesuirala predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i svakog ko bi stajao na putu razvoja Crne Gore, rekla da za svakog postoji mogućnost smjene.

„Bio to Katnić, Danka Marković, Predrag Bulatović da radi u Tužilaštvu i da ne poštuje zakon, da izbjegava predmete bio bi smijenjen“, rekla je Marković.

Ona je kazala da ne odobrava gostovanje Katnića u emisijama i „mahanje sa rokovnicima i dokazima kao u rijalitijima“.

„Tužilac treba da bude visoko odgovorna osoba koja zna koje dokaze ima i da se zna kad se dokazi prikazuju, gdje i na koji način. Ne možemo u emisijama nositi notese i mahati, to je neozbiljno“, navela je Marković.

Na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Marte Šćepanović da li bi uhapsila premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića ako se utvrdi da su u postupku zaduženja radili nezakonito, Marković je odgovorila da svako ko čini krivično djelo mora da odgovara.

“Birali su građani i Đukanovića i Krivokapića, ali je Tužilaštvo tu da pokrene proces protiv svakoga ko učini krivično djelo. Bilo bi nemoralno da neko ko je na toj poziciji zna da je počinjeno krivično djelo a da nekoga za to ne gone”, rekla je Marković.

Ona je ocijenila da u radu Tužilaštva nikada nije postojala volja da se procesuiraju krivična djela visoke korupcije.

Na pitanje poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugoše da li se desio genocid u Srberenici, Marković je odgovorila da smatra da se u Srebrenici desio genocid, ali da nije dovoljno da to ona kaže.

Ona je kazala da se mnogi zločini moraju nazvati pravim imenom, počev od Jasenovca i svih ostalih.

“Svaki ratni zločin kada se utvrdi, treba biti procesuiran”, istakla je Marković.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković rekla je da Marković mora da zna osnovne elemente bića krivičnog djela genocid.

“Odgovorite kao pravnik sa da ili ne. Recite da li je bio genocid”, navela je Vuksanovic.

Marković je kazala da je dugogodišnji pravnik.

“Položila sam Krivično pravo sa desetkom. Vi govorite knjiški, a ja govorim o činjenicima. Mislim da je sve genocide, i Srebrenica i Morinj. Smatram da je genocid, ali nije dovoljno da ja kazem da je genocid”, rekla je Markovic.

Poslanik DF Predrag Bulatović pitao je Marković da li je državni udar montiran ili ne, ona je odgovorila da će tu sud dati konačnu odluku.

„Trebamo da znamo da i sudovi treba da budu nezavisni. Ja mogu kao građanin da dam svoj lični sud ali moram pričati kao kandidat i moram biti profesionalna“, navela je ona.

Poslanik DPS Dragutin Papović rekao je da je dosadašnji tok saslušanja potvrdio zašto Tužilački savjet predložio Lidiju Vukčević za kandidata za VDT.

“Gospođa Vukčević 25 godina radi u Tužilaštvu i ima mjerljive rezultate. I mislim da bi ona trebalo već danas da bude ne čelu VDT-a”, rekao je Papović.

Prema njegovim riječima, preovladavaju politički kriterijumi zbog kojih je taj postupak doveden u tu fazu.

„To je potvrdilo činjenicu da je Tužilački savjet na odnosu na prijavljene kandidate napravio pravi predlog“, kazao je Papović.

Papović je kazao da smatra da to sto se Marković bavila uglavnom advokaturom i radom u državnoj upravi nije dovoljno iskustvo za poziciju VDT-a.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jednoglasno je izabrao poslanika DPS Miloša Nikolića za potpredsjednika tog skupštinskog tijela.

Najčitanije