fbpx
NaslovnicaCrna GoraTehničke preporuke DIK-a nejasne i neustavne

Tehničke preporuke DIK-a nejasne i neustavne

Podgorica, (MINA) – Tehničke preporuke Državne izborne komisije (DIK) za održavanje izbora nejasne su, neustavne i nesprovodive, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da će podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti tehničkih preporuka DIK-a.

U CGO smatraju da DIK nije sačinio pravni akt koji omogućava građanima ostvarivanje Ustavom zagarantovanog biračkog prava.

„Porazno je da je DIK gotovo mjesec radio na dokumentu koji sadrži svega tri stranice teksta uz obilje tehničkih i pravopisnih grešaka, a da taj dokument ostaje suštinski nedorečen i što je najznačajnije neustavan“, kazali su iz te NVO.

Kako su naveli, taj dokument u naslovu naznačava da se radi o tehničkim preporukama.

„No, već u prvom dijelu se propisuju obaveze za čije kršenje nije predviđena sankcija, a što je suprotno abecedi prava. Takva pravna vratolomija čini nejasnom pravnu priroda tog akta, jer se ne zna da li su to preporuke, ili obaveze“, kazali su iz CGO.

Oni smatraju da predloženo glasanje putem pisma za osobe koje se nalaze u samoizolaciji ili karantinu nije u skladu sa odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika i Pravilima o glasanju putem pisma DIK-a.

„Specifičan položaj osoba koje se nalaze u karantinu i samoizolaciji ne može se podvesti pod situacije predviđene Zakonom i Pravilima, čak ni pod kućno ili bolničko liječenje, koje su vjerovatno članovi DIK-a imali na umu“, kazali su iz CGO.

Oni su ocijenili da je predviđeno glasanje putem pisma za osobe u karantinu tehnički teško izvodljivo.

“Zato što pravila DIK-a predviđaju da jedna osoba može biti ovlašćena za podnošenje zahtjeva najviše jednog birača, osim u slučaju kada se radi o biračima iz istog domaćinstva”, naveli su iz CGO.

Oni su rekli da se postavlja i pitanje šta je sa biračima koji nijesu dobili rješenje, a u kućnoj su samoizolaciji, shodno usmenim preporukama nadležnih epidemioloških organa.

U CGO smatraju da su kontradiktorne, nejasne i nedorečene i epidemiološke preporuke i da one nijesu odgovorile na opšte poznate izazove od raspisivanja izbora.

Iz te NVO ocijenili su da tehničke preporuke onemogućavaju glasanje osobama koja se nalaze u karantinu izvan područja opštine gdje ta osobe maju prebivalište.

„To ograničenje je suprotno drugim opštim aktima koje donosi DIK, a donosi i do sada neviđenu situaciju da se tehničkim preporukama uskraćuje Ustavom zagarantovano biračko pravo, jer Ustav jasno propisuje da je biračko pravo opšte i jednako.

CGO je pozvao DIK da bez odlaganja nastavi rad na tom dokumentu i vrijeme do održavanja izbora iskoristi za donošenje ustavnih, jasnih i konkretnih uputstava kako bi se omogućilo bezbjedno održavanje izbora.

Najčitanije