fbpx
NaslovnicaCrna GoraStudenti neće plaćati menzu i dom u ovom roku

Studenti neće plaćati menzu i dom u ovom roku

Podgorica, (MINA) – Studenti neće plaćati osnovne troškove ishrane i smještaja u domovima za junski rok, saopštili su iz Ministarstva prosvjete i dodali da su u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ) u vezi sa što skorijim otvaranjem studentskih domova.

Iz tog Vladinog resora kazali su da to znači da će studenti za jun i jul biti, u saradnji sa domovima, oslobođeni kako troškova menze za one koji koriste abonetske kartice, tako i kompletnih troškova stanarine u domu, odnosno kompletne svoje participacije.

„Dodatno, Ministarstvo je u komunikaciji sa IJZ-om u vezi sa što skorijim otvaranjem studentskih domova“, navodi se u saopštenju.

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je da resor na čijem je čelu nema dilemu oko toga da li treba da uvaži konstruktivne zahtjeve koji idu u susret realnim potrebama studenata.

„Čak pet hiljada studenata neće plaćati osnovne troškove ishrane i smještaja u domovima za junski rok, a što su bili i ključni zahtjevi studenata prema Ministarstvu“, naveo je Šehović.

Kako je kazao, odlučili su da izađu u susret studentima posebno zbog toga što su zahtjevi koji se odnose na Ministarstvo pretežno ekonomske prirode.

Šehović je poručio da apsolutno nema nikakvog spora da će, posebno u ovom momentu, voditi računa o realnim finansijskim mogućnostima svih studenata.

„Da na isti način ražmišljamo i sami, dovoljno govori činjenica da smo uveli besplatne osnovne i magistarske studije i da se na sve druge načine trudimo da olakšamo i pomgnemo studentski život. Znanje ne treba da zavisi od materijalnih mogućnosti i to je naše osnovno stanovište”, naglasio je Šehović.

Iz Ministarstva su podsjetili da su se zahtjevi studenata odnosili na umanjenje, ili eventualno eliminisanje troškova ishrane i smještaja i na što skorije otvaranje domova.

Ti zahtjevi, kako su dodali, odnosili su se i na druge oblasti van nadležnosti Ministarstva prosvjete, koje se odnose na saobraćaj, a na kojima će se takođe, saradnjom među resorima, raditi.

Najčitanije