fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: NATO otvoren za pomoć saveznicima

Stoltenberg: NATO otvoren za pomoć saveznicima

Brisel, (MINA) – NATO je otvoren za saradnju i pomoć svojim saveznicima u borbi protiv pandemije koronavirusa, i primarni cilj je da zdravstvena kriza ne postane bezbjednosna, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na virtuelnoj pres-konferenciji, emitovanoj na zvaničnom sajtu NATO-a, govorio o aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju zemlje članice, ali i cijeli svijet, kao i o postojećim krizama poput terorizma.

Kako je kazao, o aktuelnim i postojećim pitanjima će se detaljnije raspravljati na sjutrašnjoj konferenciji ministara spoljnih poslova.

Odgovarajući na pitanje dopisnika Televizije Crne Gore iz Brisela – da li je raspravljano o pomoći Crnoj Gori u borbi protiv epidemije koronavirusa, Stoltenberg je rekao da su snage NATO-a prisutne od početka zdravstvene krize i da ostaju posvećene podršci svojim saveznicima, kroz odgovarajuće mehanizme pomoći.

“NATO radi svoj dio posla u borbi protiv COVID-19”, rekao je Stoltenberg.

On je podsjetio na pomoć koju su zemlje članice uzajamno uputile.

“Iz Turske je upućen avion medicinske opreme u Italiju i Španiju, kao zemlje koje su među najugroženijima pandemijom koronavirusa, a bolnice u Njemačkoj hospitalizuju pacijente iz Italije i Francuske”, kazao je Stoltenberg.

On je kazao i da Sjeverna Makedonija, kao nova članica NATO-a, koristi mehanizme pomoći u borbi protiv COVID-19.

“U ovoj krizi smo zajedno i odgovor na nju će imati efekta samo ukoliko bude zajednički. Primarni cilj je da zdravstvena kriza ne postane prijetnja po bezbjednost”, rekao je Stoltenberg.

On se osvrnuo i na situaciju u Avganistanu i rekao da snage NATO-a ostaju posvećene rješavanju situacije u toj zemlji.

“Sjedinjene Američke Države i predstavnici avganistanskih talibana potpisali su nedavno mirnovni ugovor u Dohi, i talibani ga se moraju pridržavati. Situacija u Avganistanu je i dalje veoma teška, iako se prisustvo snaga NATO-a postepeno smanjuje”, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, potrebna je i podrška regionalnih zemalja, uključujući Pakistan.

Kako je kazao, postojeći problemi sa kojima se NATO suočava ostaju prisutni uprkos aktuelnoj zdravstvenoj krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa.

“Prijetnje i izazovi sa kojima se suočavamo neće nestati pojavom COVID-19 i NATO i dalje ulaže napore u borbi protiv terorizma i u rješavanju situacije u Avganistanu”, zaključio je Stoltenberg.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...