fbpx
NaslovnicaCrna GoraStigmatizacija i nedostatak podrške i dalje ozbiljan izazov

Stigmatizacija i nedostatak podrške i dalje ozbiljan izazov

Podgorica, (MINA) – Stigmatizacija, nedostatak razumijevanja i podrške osobama koje imaju mentalne zdravstvene probleme i dalje predstavljaju ozbiljan izazov u društvu, ocijenjeno je na konferenciji koju je Institut za javno zdravlje (IJZ) organizovao povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Iz IJZ su saopštili da je mentalno zdravlje od vitalnog značaja za cjelokupno opšte zdravlje i blagostanje.

Kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, svaka osma osoba u svijetu živi s mentalnim zdravstvenim problemima, koji mogu uticati na njihovo fizičko zdravlje, blagostanje, način na koji se povezuju s drugima i njihov život.

Direktorica direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Ivana Živković, na konferenciji organizovanoj povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja i najave prvog Festivala mentalnog zdravlja u Crnoj Gori, kazala je da je mentalno zdravlje neodvojivi dio ukupnog zdravlja i dobrobiti.

Ona je navela da mentalno zdravlje utiče na sposobnost ljudi da se nose sa stresom, rade produktivno, održavaju kvalitetne odnose i donose važne odluke.

Kako je rekla Živković, bez obzira na važnost mentalnog zdravlja, stigmatizacija, nedostatak razumijevanja i podrške i dalje predstavljaju ozbiljan izazov u društvu.

“Naša odgovornost da stvorimo sistem koji obezbjeđuje pristup kvalitetnoj njezi za mentalno zdravlje za svakog građanina”, kazala je Živković.

To, kako je dodala, uključuje jačanje javne svijesti, obrazovanje i destigmatizaciju mentalnih poremećaja.

“Prevencija je ključna, jer nam omogućava da se borimo protiv problema prije nego što postanu ozbiljni”, rekla je Živković.

Ona je navela da to uključuje promovisanje zdravih načina života, smanjenje stresa na radnom mjestu i u porodici, kao i pravovremeno prepoznavanje i intervenisanje kod prvih znakova mentalnih izazova.

“Iskustva pokazuju da su se ciljano usmjereni, integrisani, sveobuhvatni pristupi koji uzimaju u obzir psihosocijalne i kulturne faktore pokazali efikasnijim i ekonomičnijim od pojedinačnih intervencija”, kazala je Živković.

Direktor IJZ-a Igor Galić rekao je da je obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja dobra prilika da se podigne svijest o važnosti mentalnog zdravlja i stigmatizaciji koja često prati osobe koje se suočavaju sa mentalnim izazovima.

“IJZ je posvećen unapređenju mentalnog zdravlja u našoj zajednici. Radimo na pružanju obrazovanja i resursa kako bismo pomogli građanima da bolje razumiju svoje mentalno zdravlje i kako bi se smanjila stigmatizacija”, kazao je Galić.

On je naveo da razvijaju programe prevencije i intervencije kako bi podržali one koji se suočavaju sa mentalnim izazovima.

Galić je rekao da Festival mentalnog zdravlja predstavlja značajan korak ka podizanju svijesti o mentalnom zdravlju u zajednici i naglašava važnost brige o emocionalnom i psihičkom blagostanju.

“Taj festival je prilika da otvorimo dijalog, da razgovaramo o stigmatizaciji koja prati mentalne probleme i zajedno radimo na stvaranju podrške za one koji je trebaju”, kazao je Galić.

Iz IJZ su rekli da će se prvi Festival mentalnog zdravlja biti održan u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Bijelom Polju i na Cetinju.

Navodi se da je ovogodišnja tema festivala “Empatija”, a cilj manifestacije je da se briga o mentalnom zdravlju učini transparetnom, kao i da se doprinese razvoju zdravog i empatičnog društva.

“Događaji tokom Festivala imaju edukativni, ali i podsticajni karakter. Pokrenuće se važne društvene teme poput empatije, diskriminacije, stresa, traume, nasilja i brojnih drugih”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Članovima UPCG predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu predstavljen je danas...