fbpx
NaslovnicaCrna GoraStigle borbene stanice za lakooklopna vozila

Stigle borbene stanice za lakooklopna vozila

Podgorica, (MINA) – Ministru odbrane Predragu Boškoviću i načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragutinu Dakiću u kasarni „Milovan Šaranović u Danilovgradu predstavljene danas su daljinski upravljive oružne stanice za ugradnju na lakooklopna patrolna vozila.

Bošković je kazao da je zadovoljan što se još jedan projekat privodi kraju.

„Danas smo ovdje vidjeli prve četiri borbene stanice koje je nabavilo Ministarstvo odbrane, odnosno Vlada Crne Gore u saradnji sa Vladom Izraela”, rekao je Bošković.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da će naredne sedmice stići i prva oklopna vozila, na koja će se instalirati borbene stanice.

“I na taj način zaokružiti ovaj projekat, koji smo zajedno sa partnerima, ali prije svega sa starješinama VCG definisali kao neophodan i prioritetan, projekat od najvećeg interesa za Vosjku i državu Crnu Goru“, dodao je Bošković.

On je kazao da će sa lakooklopnim vozilima, na kojima će biti ugrađene borbene stanice, biti opremljene dvije pješadijske čete.

Prema njegovim riječima, to će nemjerljivo povećati njihovu sposobnost i to kroz mobilnost, borbenu moć, ali i zaštitu jedinica.

“I na taj način crnogorsku Vojsku uvesti u red modernih vojski koje će doprinijeti podizanju ugleda i standarda među partnerskim vojskama i istovremeno omogućiti treninge i obuku na najsavremenijim sredstvima“, kazao je Bošković.

On je dodao da je to još jedna potvrda posvećenosti Ministarstva odbrane.

„Lijepo je na kraju mandata vidjeti da se ono za šta smo se borili prethodne četiri godine privodi kraju i da smo sve projekte koje smo definisali kao prioritetne, u mandatu ove Vlade uspjeli da završimo i na taj način podignemo kapacitete“, zaključio je Bošković.

Iz Ministarstva su podsjetili da je opremanje deklarisanih pješadijskih četa sa 67 lako oklopnih patrolnih vozila (LOPV), sa pratećim naoružanjem, borbenim sredstvima i sistemima, prioritet najvišeg nivoa.

“Kako bi kopnene snage dostigle zahtijevani nivo sposobnosti razmještaja, manevra, vatrene moći, mobilnosti i zaštite, a time i zahtijevani nivo interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim zemljama”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će, pored povećanja vatrene moći jedinica VCG, ugradnjom daljinski upravljivih oružnih stanica stepen zaštite posade vozila biti na znatno višem nivou, jer će se vatrom upravljati iz unutrašnjosti vozila.

“Vrijednost ovog Ugovora koji je prošle godine sklopljen sa Izraelom je 31.766.527 EUR i on, pored daljinski upravljivih oružnih stanica, obuhvata i druge vrste naoružanja i opreme, kao održavanje, trening i obuku”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

Gorčević: Cilj je društvo sa jednakim šansama za napredak

Podgorica, (MINA) – Cilj Crne Gore nije samo članstvo u Evropskoj uniji (EU) već...