fbpx
NaslovnicaCrna GoraStano: Očekujemo imenovanje četvrtog sudije Ustavnog suda

Stano: Očekujemo imenovanje četvrtog sudije Ustavnog suda

Pogorica, (MINA) – Portparol Evropske komisije Peter Stano pozdravio je imenovanje troje sudija Ustavnog suda, navodeći da očekuje da će Skupština Crne Gore naći konsenzus i u drugom krugu imenovati četvrtog sudiju, kako bi se obezbijedilo puno funkcionisanje sudstva u državi.

“EU pregovori nijesu trka, već proces zasanovan na zaslugama i svaka zemlja kandidat je ohrabrena da radi što bolje kako bi napredovala što brže jer je to za njihovo dobro i za dobrobit građana”, kazao je Stano na redovnom brifingu za novinare u Briselu.

On je pozdravio imenovanje troje sudija Ustavnog suda u Skupštini i naveo da je to korak naprijed za demokratiju u Crnoj Gori i za njenu EU perspektivu, prenosi Portal RTCG.

Stano je naglasio da je ponovno uspostavljanje potpuno operacionalnog i funkcionalnog Ustavnog suda ključno za stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija.

“Pozivamo i očekujemo da parlament u Crnoj Gori nađe konsenzus i imenuje takođe četvrtog sudiju u drugom krugu glasanja, kako bi se popunilo preostalo upražnjeno mjesto u sudu i obezbijedilo puno funkcionisanje sudstva u zemlji”, rekao je Stano.

On je podsjetio da je, prije Božića, visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj dao mandat ministrima vanjskih poslova Slovenije i Austrije da odu u Podgoricu kako bi se pozabavili tim temama.

Na pitanje da li očekuje da uskoro u Crnoj Gori budu raspisani prijevremeni parlamentarni izbori, Stano je kazao da to nije na EU.

“Ono što mi očekujemo od Crne Gore je da nastavi napore i da nastavi da napreduje u reformama vezanim za EU, jer su one važne kako bi se obebijedilo da se slijedi evropska perspektiva države i kako bi benefite pristupanja crnogorski građani osjetili što prije”, istakao je Stano.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije