fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrednjoškolci na internetu najčešće koriste društvene mreže

Srednjoškolci na internetu najčešće koriste društvene mreže

Podgorica, (MINA) – Crnogorski srednjoškolci na internetu najčešće koriste društvene mreže, a svaki deseti nikada ne čita knjige, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe nevladine organizacije Juventas sproveo Centar za monitoring i istraživanje.

Istraživanje pokazuje da 93 odsto anketiranih srednjoškolaca svakodnevno koristi internet, a društvene mreže njih 90 odsto.

Iz Juventasa su kazali da se internet najviše koristi za zabavu i druženje.

Prema rezultatima, televizijski program svakodnevno koristi 51 odsto srednjoškolaca.

Da su među srednjoškolcima popularni online sajtovi za gledanje filmova i serija govori podatak da polovina ispitanika svakodnevno gleda online TV, filmove i serije, dok gotovo svi ispitani srednjoškolci prate bar nekad navedene sadržaje putem interneta.

Skoro svi srednjoškolci koristi društvene mreže, od čega devet od deset svakodnevno.

„Ubjedljivo prednjači Instagram koji koristi 90 odsto ispitanika, nakon čega slijedi YouTube sa 68 odsto. Mladi sve manje koriste Facebook 35 odsto, kao i Twitter, svega 11 odsto ispitanika“, saopštili su iz Juventasa.

Među online aplikacijama za komunikaciju dominantan je Viber sa 61 odsto korisnika, dok Snapchat koristi skoro svaki drugi ispitani srednjoškolac.

Iako skoro svi ispitani srednjoškolaci koriste društvene mreže, iz Juventasa su naveli da svaki deseti kaže da mu uglavnom nijesu korisne, 38 odsto da su im uglavnom korisne, 32 da su djelimično, dok svega 13 odsto vjeruje da su im one u potpunosti korisne.

Prema istraživanju, među srednjoškolcima manju popularnost uživaju radio i video igre.

Iz Juvenatasa su rekli da radio svakodnevno sluša 22 odsto ispitanih srednjoškolaca, dok 23,4 odsto ispitanih video igre ih igra svakodnevno, a 24,3 odsto nikada ne igra.

Rezultatii istraživanja pokazali su da štampani mediji nisu popularni među srednjoškolcima, tako da 44 odsto ispitanika nikad ne čita štampu, a svega 4,5 odsto svakodnevno.

„Čak 57 odsto ispitanih srednjoškolaca koristi društvene mreže za informisanje, što nam pokazuje da ovaj kanal polako preuzima tu značajnu ulogu, bilo na način što ih preusmjerava na online portale, bilo tako što medijske kuće plasiraju informativne sadržaje direktno na društvene
Mreže“, ukazali su iz Juventasa.

Kako su dodali, online portale svakodnevno čita svaki četvrti ispitanik, a svaki peti ispitani ih prati dva do tri puta nedjeljno.

Iz te NVO su kazali da zabrinjava podatak da svaki deseti ispitani srednjoškolac nikada ne čita knjige.

„Svega trećina ispitanih srednjoškolaca svakodnevno ili dva do tri puta nedjeljno čita knjige, dok ih s druge strane 27 odsto čita jednom mjesečno ili rjeđe“, navodi se u saopštenju.

Iz Juventasa su kazali da se, analizirajući podatke o upotrebi medija, može zaključiti da se srednjoškolci dominantno informišu putem društvenih mreža, TV-a i online portala.

„Kako su upravo društvene mreže i online portali ključni poligoni za širenje lažnih vijesti, propagande, spina, klikbajta, treba usmjereno podizati medijsku pismenost mladih da prepoznaju manipulacije u ovom prostoru“, ocijenili su iz Juventasa.

Prema njihovim riječima, treba podizati otrpornost mladih na lažne vijesti koji su novi vid šunda, ali zaštiti ih i od kiča svake vrste, kulturnog i političkog, prisutnog u kontinuitetu u nekim tradicionalnim medijima.

Istraživanje je sprovedeno od 10. januara do 14. februara putem online upitnika među hiladu ispitanika u okviru projekta „Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“ koji realizuju Juventas i Agencija MINA uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Najčitanije