fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkupština da uključi sve zainteresovane strane

Skupština da uključi sve zainteresovane strane

Podgorica, (MINA) – Skupština prilikom donošenja izmjena tužilačkih zakona treba da uključi sve zainteresovane strane, eksperte Evropske komisije i uvaži mišljenje Venecijanske komisije, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je u vanrednom obraćanju povodom predloženih izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kazao da je opredjeljenje Vlade vladavina prava i poštovanje svih međunarodnih sporazuma.

Krivokapić je rekao da to znači da ako Crna Gora treba da bude sljedeća članica Evropske unije (EU), moraju se poštovati sporazumi koji su potpisani.

On je naglasio da je obaveza Crne Gore prilikom donošenja sistemskih zakona, koji se tiču vladavine prava, na osnovu privremenih mjerila 3, da budu konsultovani partneri.

“A to znači da treba imati širu raspravu, uključiti eksperte EK i uvažavati mišljenje Venecijanske komisije. To je naša obaveza”, istakao je Krivokapić.

On je kazao da je ovog puta predlagač zakona Skupština i da su od parlamenta 5. februara dobili te zakone o kojima su dali svoje mišljenje.

“Ovo znači da nijesmo imali dovoljno vremena, niti mogućnosti da sve naše partnere na pravi način informišemo o potrebama i načinu donošenja ovih zakona”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da niko ne spori kakav je karakter tih zakona, već samo proceduru i način njihovog donošenja.

“Takođe, mi smo svjesni da postoji Ustavna obaveza (mogućnost) da jedan poslanik može predložiti zakon”, dodao je Krivokapić.

On je kazao da zakoni ovog karaktera moraju da uvažavaju mišljenja drugih, pa tek onda da budu usvojeni.

“Sve drugo je pogrešan put! Mi ne želimo da idemo pogrešnim putem. Zato je naša obaveza da ukažemo da Skupština mora da vodi računa da prilikom donošenja ovih zakona da uključi sve zainteresovane strane”, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, to ovog puta nije bilo.

Krivokapić je naveo da se Crna Gora zalaže za evropske vrijednosti i standarde i ako se to tako prihvati, onda će država biti vrlo brzo na pragu EU.

“A ako se toga odreknemo, a vrlo nam jasno partneri kažu da bi ovakvim usvajanjem zakona prešli crvenu liniju, to znači da u dosadašnjim izvještajima koji su bili takvog karaktera da je uvijek ključna riječ bila „zastoj“, ovoga puta bi ta riječ bila „nazadovanje“”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, to „nazadovanje“ ne bi omogućilo da u brzom vremenskom periodu odrade sve aktivnosti koje su zamislili, i način podrške bi bio drugačiji.

“Da li su ovi zakoni potrebni?! Da li su ove promjene neophodne?! Odgovor svih u Vladi je vrlo jasan: Da!”, naveo je Krivokapić.

Kako je kazao, razlozi za takav odgovor leže u činjenici da svi građani Crne Gore, odnosno većina građana Crne Gore misli da je Tužilaštvo neefikasno i da bi trebalo da radi kvalitetnije.

Krivokapić je rekao da je prva premisa koja građanina interesuje rezultat rada.

“Vi znate da su mnogobrojne afere koje se tiču Tužilaštva takvog karaktera da bi svaki građanin donio odluku: Da li je bilo političke korupcije u aferi „Snimak“? Da li je bilo političke korupcije u okviru afere jedno radno mjesto – četiri glasa? Onda znate da je to neko uradio, pa je zadatak Tužilaštva da vrlo brzo to procesuira”, naveo je Krivokapić.

Najčitanije