fbpx
NaslovnicaCrna GoraSindikat prihvatio sporazum o uvećanju zarada, prekida se štrajk

Sindikat prihvatio sporazum o uvećanju zarada, prekida se štrajk

 

Podgorica, (MINA) – Glavni odbor (GO) Sindikata prosvjete (SPCG) prihvatio je sporazum sa Vladom o uvećanju zarada prosvjetarima i štrajk prosvjetnih radnika od sjutra će biti prekinut.

Prema sporazumu, prosvjetarima će zarade od 1. jula biti uvećane deset odsto bruto, dok će od početka školske godine kumulativno povećanje iznositi najmanje 17 odsto neto.

Predsjednik SPCG Radomir Božović je, na konferenciji za novinare, rekao da je GO Sindikata na elektronskoj sjednici prihvatio sporazum i da očekuje da će sjutra ili u petak biti potpisan.

“Štrajkački odbor je, shodno tome, odlučio da prekinemo štrajk i da se od sjutra vratimo redovnoj nastavi”, naveo je Božović.

Kako je kazao, za prihvatanje sporazuma glasala su 43 člana GO SPCG, dva člana su bila protiv, a jedan uzdržan.

Božović je rekao da od 1. jula ide uvećanje koeficijenta od deset odsto svim zaposlenim u prosvjeti.

„Bilo je dezinformacija da nenastavno osoblje neće dobiti uvećanje, a to je apsolutna neistina“, naveo je Božović.

On je objasnio da od 1. septembra biti novo neto uvećanje.

„Vlada nije precizirala kako će to neto da obavi, da li isključivo kroz neto uvećanje, slično Evropi sad 1 ili će to opet kroz koeficijente. Ali, kad se pretvore oba uvećanja u neto, u predlogu sporazuma stoji da ćemo dobiti najmanje 17 odsto uvećanje od 1. septembra“, rekao je Božović.

On je istakao da prvim povećanjem „pokrivaju“ makar jedan dio ove godine, što su imali prethodnim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU).

„A drugim uvećanjem praktično objedinjujemo 2025. godinu“, objasnio je Božović.

Kako je naveo, ne mogu da kažu da su prezadovoljni ponudom.

„Ali imali smo neravnopravnu borbu prethodnih mjeseci. Prvi put sam osjetio šta znači boriti se sa državom i sistemom, koji može da donosi zakone, odluke i uredbe koje su obavezujuće“, naveo je Božović.

On je dodao da nijesu poklekli u neravnopravnoj borbi, iako je, prema njegovim riječima, bilo žestokih pritisaka od pojedinih direktora.

„To je manjina direktora koji su se brutalno okomili na svoje zaposlene, kolege i na sebe, jer će oni prvi stati na red da prime to uvećanje“, kazao je Božović.

On je naveo da je bilo „štrajk-brejkera“ među nastavnicima.

„Ne mogu da kažem da smo izašli kao pobjednici, ali nijesmo ni kao gubitnici. Pokazali smo da među prosvjetnim radnicima ipak vlada sloga i jedinstvo, kao i da za ovu branšu predstoji svijetla budućnost“, rekao je Božović.

On je naveo da je Vlada insistirala da će, kroz sistemski zakon o zaradama u javnom sektoru, da posloži situaciju sa koeficijentima.

Božović je naveo da je namjera Vlade da kroz taj zakon izuzme sve koeficijente iz granskih i kolektivnih ugovora koji postoje i sa tim se, kako je kazao, SPCG nikako ne može složiti.

„Mi u GKU imamo regulisane koeficijente i mogu slobodno da kažem da nijedan GKU nije tako posložen i ujednačen kao naš. Jednostavno nema potrebe da Vlada to izuzima iz GKU i ubacuje u zakon“, rekao je Božović.

On je kazao da je ispred Unije slobodnih sindikata član komisije koja će se baviti tim zakonom, dodajući da će SPCG uložiti energiju i znanje da očuva GKU za prosvjetu i ostale branše.

„Može da bude situacija da Vlada preko skupštinske većine prelomi, ali nećemo dati da nam to uzmu tek tako i da više ne možemo kao sindikati da odlučujemo o svojim zaradama“, naveo je Božović.

Upitan od koje subote će krenuti da se nadoknađuje nastava, Božović je kazao da to zavisi od svake škole pojedinačno.

“Smatram da te tri subote neće biti preveliki problem da nadoknadimo. Ne moraju da to budu nastavni dan, može da bude dan sporta, otvorenih vrata, nekih takmičenja“, rekao je Božović.

Upitan jesu li bili u kontaku sa Ministarstvom prosvjete, nuake i inovacija (MPNI) o tužbi koju su pokrenuli protiv SPCG i o sporu pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, Božović je podsjetio da je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović kazala da neće biti sankcija i represija prema onima koji su štrajkovali.

On je naglasio da je štrajk podržavalo više od 70 odsto zaposlenih.

„U nedjelju ujutru, imali smo 160 škola koje su se više od 50 odsto izjasnile za štrajk, nakon sastanka ministarke sa direktorima u ponedjeljak ujutru je ostalo 138 škola“, rekao je Božović i dodao da je u Rožajama za noć sa 11 škola koje su većinski bile za štraj to „spalo“ na jednu.

Kako je kazao, SPCG će povući tužbe pred sudom i Agencijom za mirno rješavanje sporova.

„Džentlmenski će biti da Ministarstvo povuće tužbu za ocjenu da li je štrajk bio zakonit ili ne“, kazao je Božović.

On je dodao da očekuju da MPNI preda predlog za donošenje akta o minimalnom procesu rada u predškolskom i osnovnom obrazovanju.

Božović je podsjetio da je Spajić u utorak naveo da garantuje prosvjetnim radnicima od 1. septembra minimun 17 odsto neto uvećanja.

„Ako premijer rizikuje da mu cijela Crna Gora kaže da nije održao riječ ili nešto grublje, neka se on nosi sa tim, a mi kao sindikati ćemo znati na to da odgovorimo“, zaključio je Božović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije