fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović: Građanska Crna Gora neće dozvoliti izmjene Zakona o državljanstvu

Šehović: Građanska Crna Gora neće dozvoliti izmjene Zakona o državljanstvu

Podgorica, (MINA) – Građanska Crna Gore neće dozvoliti igranje sa nacionalnim interesima putem izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu, poručio je lider Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović.

On je, kako je saopšteno iz SD-a, rekao da Izmjene zakona o crnogorskom državljanstvu, kojima jedan dio parlamentarne većine ucjenjuje drugi, u namjeri da se ona po svaku cijenu makar vještački i privremeno održi, predstavljaju veoma opasan politički naum.

Prema ocjeni Šehovića, taj naum bi mogao imati nesagledive štetne posljedice po građansko i državotvorno biće Crne Gore.

„Zato onima koji su se u tom pravcu krenuli poručujemo da se manu ćorava posla, budući da je sasvim sigurno da samosvjesna, građanska Crna Gora, takvo najnovije igranje sa nacionalnim i državnim interesima sigurno neće dozvoliti”, Šehović.

Politička agenda onih koji vrlo svjesno služe interesima zvaničnog Beograda, i koji su kao takvi najpogodoniji da realizuju najnoviju političku ujdurmu, prema riječima Šehovića, jasna je.

“Namjera je da se prvo izmijeni zakon kojim se reguliše dobijanje crnogorskog državljanstva, a da se nakon toga kroz zloupotrebu instituta prebivališta krene u masovno ostvarivanje biračkog prava, odnosno u promjenu “krvne slike” našeg društva”, naveo je Šehović.

On je rekao da je konačan cilj odavno poznat.

„Učiniti Crnu Goru politički i na svaki drugi način potpuno zavisnom od nama susjedne Srbije, kako bi se nakon toga kreirao pogodan društveni ambijent i za eventualno formalno preispitivanje državno-pravnog statusa Crne Gore”, rekao je Šehović.

On je rekao da političke strukture koje su se legitimisale sa pomenutim, kao i zahtjevima koji se odnose na izmjenu Ustava u dijelu pojedinih identitetskih pitanja, svoju submisivnost prema zvaničnom Beogradu ne kriju.

„Naprotiv. Takvim svojim pristupom se ponose. Međutim, glasno ćutanje onih kojima je ovaj ultimatum postavljen, nam govori da su i oni zarad opstanka Vlade i očuvanja ministarskih fotelja izgleda spremni da zaigraju na ovu, po interese Crne Gore opasnu kartu”, dodao je Šehović.

On je naveo da zato i jedni i drugi moraju da znaju da bi kretanje u tom pravcu izazvalo, kako je rekao, snažnu političku reakciju, koja će u konačnom takav štetan pristup sigurno onemogućiti.

„A oni, kao inicijatori ovih osjetljivih pitanja, u potpunosti će biti odgovorni za političku polarizaciju koju će to izvjesno izazvati”, zaključio je Šehović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije