fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠarec: Pred Crnom Gorom dug put, članstvo do 2028. nije nemoguće

Šarec: Pred Crnom Gorom dug put, članstvo do 2028. nije nemoguće

Podgorica, (MINA) – Pred Crnom Gorom je dug put u evropskim integracijama i biće poteškoća, rekao je novi izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Marjan Šarec.

On je kazao da, ukoliko svi odrade ono što treba i ispoštuju dogovore, nije nemoguće da Crna Gora postane članica Evropske unije (EU) do 2028. godine.

Šarec je istakao da je dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) dobra vijest, ali da to ne znači ulazak u EU i da treba nastaviti sa radom.

“Pred Crnom Gorom je dug put. Biće mnogo poteškoća koje treba prevazići. To je kao kod sporta, dobro je držati neki rezultat, dobro je biti u vođstvu. Ali, dok nije kraj utakmice, ne može se reći da je sve završeno”, kazao je Šarec.

On je za Televiziju E rekao da je Crna Gora politički kompleksna, ističući da se u parlamentu mnogo toga dešava i da je bilo je raznih koalicija i izbora u proteklim godinama.

“Svakako, nije dosadno, crnogorska demokratija nije dosadna”, kazao je Šarac, dodajući da je dobro da se demokratski procesi događaju.

“Katkad se nešto teže postiže, onda treba dobiti saglasnost u vezi sa nečim. Mislim da nijedan problem nije toliko veliki da ne bi bio rješiv, ako ima volje”, naveo je Šarec.

Kako je istakao, Izvještaj Evropske komisije pokazuje da Crnoj Gori nije baš pomoglo to što nije bilo Ustavnog suda, kao i da na pravnom polju, ali i u drugim poglavljima treba još mnogo toga učiniti.

“Sad su otvorena 33 poglavlja, tri su bila privremeno zatvorena. Ne bih da ulazim u detalje jer sam tek preuzeo dužnost, pa ću prvo posjetiti Crnu Goru i vidjeti šta se i kako radi”, rekao je Šarec, navodeći da će tada imati više detalja.

On je naglasio da ne bi bilo dobro da se proces evropskih integracija zaustavlja.

“Dobro bi bilo da se što prije neko poglavlje zatvori. Ali, to će pokazati vrijeme”, rekao je Šarec.

On nije htio da komentariše pitanje dvojnog državljanstva, navodeći da je to stvar Vlade, ali je naglasio da svakako ne bi bilo dobro da jačaju snage koje bi spriječile evropski put Crne Gore.

“Jer Crna Gora je ušla u NATO, i u tom savezu dobro radi svoj posao, izdvaja dovoljna sredstva, preko dva odsto BDP-a, što će i povećati”, rekao je Šarec.

Prema njegovim riječima, isto kako Crna Gora radi za NATO, tako treba da radi i na evropskom putu.

“Nadam da se neće desiti ništa što bi pokolebalo evropski put Crne Gore, to je najbitnije. Kako će vlast raditi, to je u njenim rukama,” istakao je Šarec.

Odgovarajući na pitanje da li je realno da Crna Gora uđe u Evropsku uniju do 2028. godine, Šarec je rekao da tako nešto nije nemoguće.

“Nada je uvijek dobra, jer ako nema nade onda je sve uzalud. Ne bih se usudio da nešto prognoziram, ne volim prognoziram datume, ali milsim da ako svi budemo napravili sve što je u našoj moći, ako budemo poštovali dogovore, to onda nije nemoguće”, naveo je Šarec.

On smatra da zemlje Zapadnog Balkana ne bi trebalo u paketu da idu u EU, već one koje ispunjavaju uslove budu bliže evropskom savezu.

“Ne bih bio sklon mišljenju da treba da se čeka neki paket. Ako Crna Gora bude ispunjavala kriterijume i napravila sve što bude potrebno, ne obazirući se na druge zemlje, mora imati tu mogućnost da uđe u EU”, naglasio je Šarec.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

Djelovi Bara bez struje u nedjelju

Podgorica, (MINA) - Djelovi Bara biće u nedjelju više sati bez struje, saopšteno je...