fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠalju li nikšićki doktori poruku da ne vjeruju u dostignuća medicine

Šalju li nikšićki doktori poruku da ne vjeruju u dostignuća medicine


Podgorica, (MINA) – Neprihvatljivo je da zdravstveni radnici ne poštuju mjere koje su donešene zbog epidemiološkog rizika koji nosi okupljanje građana, da ne poštuju propisanu fizičku distancu od dva metra, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je kazao Pobjedi da u novonastaloj epidemiološkoj situaciji zdravstveni radnici imaju posebnu odgovornost i obavezu

Više od 60 ljekara iz Nikšića, u nedjelju veče u tom gradu prisustvovalo je protestnoj litiji Srpske pravoslavne crkve, što je oštro osudio dio javnosti, jer su se oglušili o mjere Ministarstva zdravlja o zabrani javnog okupljanja i time pokazali nepoštovanje prema struci iz koje, mjesecima iz čitavog svijeta, stižu upozorenja o lakom širenju smrtonosnog korona virusa.

Hrapović je kazao rad u javnim zdravstvenim ustanovama podrazumijeva primjenu odluka Ministarstva zdravlja, posebno kada je riječ o zaštiti zdravlja i života stanovništva.

On je rekao da isto važi i za privatne zdravstvene ustanove koje imaju zaključene ugovore o pružanju usluga sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore, kao i one koje su dobile rješenja o radu od Ministarstva.

Hrapović je ocijenio da zato, posebnu odgovornost i obavezu u novonastaloj epidemiološkoj situaciji imaju zdravstveni radnici, da poštuju i primijene mjere koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, na prijedlog njihovih kolega, epidemiologa.

“Ukoliko ne poštuju mjere svojih kolega, čuvajući svoje zdravlje i zdravlje drugih, onda ne poštuju ni njih, ne poštuju svoju struku, ne poštuju ono što je njihova osnovna obaveza, a to je čuvanje zdravlja onih zbog kojih su tu, a to su pacijenti”, poručio je Hrapović.

Posebno, kako kaže, zabrinjava činjenica da jedan broj zdravstvenih radnika ne poštuje zdravstvene mjere resornog ministarstva koje su donešene na prijedlog epidemiologa Instituta za javno zdravlja.

Postavlja se, kaže on, pitanje što je navelo ljekare da se odluče na kršenje mjera.

“Da li je to glas protiv savremene medicine zasnovane na dokazima, protiv novih tehnologija u sprečavanju širenja i liječenju bolesti? Hoće li se ljekari izvinjavati svojim građanima ako svojim ovakvim ponašanjem unesu infekciju u bolnice i domove zdravlja u kojima rade sa nesagledivim posljedicama”, upitao je Hrapović.

Najčitanije